Gość Agnieszka Opublikowano 20 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2010 Witam , mam 21 lat niedawno miałam robioną TK , podczas tego badania przy ostatniej fazie , pani dr zauwazyla plamkę na wątrobie 1,6 cm, zostało wykonane kontrolne usg , które nie wykazało nic. Mam problem , ponieważ podejrzewam , że jezeli istnieje tam zmiana to powstała ona od tabletek antykoncepcyjnych, które biorę już ok 5 lat */ mam policystyczne jajniki , i teraz po tej diagnozie przydałoby się odciążyć wątrobę i odstawić leki, tylko, że ja bez leków mam tak rzadko okres , że nie wiem czy się go doczekam .Co mi pan dr radzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 21 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2010 Niestety trzeba zdawać sobie sprawę z tego, że przyjmowanie tabletek antykoncepcyjnych może prowokować do powstawania zmian patologicznych w miąższu wątroby. Raczej radziłbym odstawić je np. na okres około pół roku i wykonać ponownie kontrolnie TK. Można też rozważyć zastosowanie plastrów antykoncepcyjnych w mniejszy sposób obciążających wątrobę. Trzeba jeszcze ten problem przedyskutować z ginekologiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Agnieszka Opublikowano 22 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2010 Dziękuje za odpowiedz , tyle , że nie biorę tabletek z własnej woli, wszyscy ginekolodzy leczą tym sposobem mojej jajniki*/ . Rozmowa z lekarzem na ten temat na pewno mnie nie ominie, ale mam jeszcze jedno pytanie :Czy laparoskopia mogłaby przywrócić lepsze funkcjonowanie moich jajników? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 22 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2010 Można jajniki usunąć np. laparoskopowo, bo usuwanie pojedynczych cyst w tym zespole jest bezsensowne, ale w Pani wieku takie zabiegi są raczej wykluczone (bezpłodność, zaburzenia hormonalne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi