Gość Ania Opublikowano 16 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 Panie Doktorze proszę o pomoc i odpowiedz .Miałam wykonaną endoultrasonografię i niewiele z tego rozumiem ,a wizytę u gastroenterologa, który zlecił mi to badanie mam dopiero za dwa miesiące,Opis badania *** Przezdwunastniczo zobrazowano pole żółciowo - trzustkowe .Przewód trzustkowy jest widoczny fragmentarycznie ,średnicy 2,4mm.Przewód żółciowy wspólny średnicy 5,7mm.W więzadle wątrobowo dwunastniczym widoczne są liczne powiększone węzły chłonne największy w dłuższej osi 11mm. Na granicy głowy i trzonu trzustki widoczne jest nieregularne ognisko, o nieregularnym charakterze, zrazikowatym z przegrodami o niejednorodnej echogeniczności jednak bez zawartości płynu , o wymiarach około 28mm x 19mm.Wskazane jest wykonanie kontrolnego badania TK trzustki z uwagi na niejednoznaczny obraz endosonograficzny.Panie doktorze , czy przewody trzustkowe są w normie , co z powiększonymi węzłami chłonnymi o czym to świadczy i to nieregularne ognisko zrazikowate.....czy powinnam pójść wcześniej do lekarza tak trudno się dostać..boję się co dalej , myślałam że badanie EUS jest dokładniejsze od tomografii .Bardzo proszę o pomoc .Dziękuję . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 18 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2010 Wynik badania jest dość niejednoznaczny. Przewód trzustkowy jest raczej jeszcze w granicach normy. Zmiana w trzustce dość duża wymaga rzeczywiście jeszcze pogłębienia diagnostyki. Węzły chłonne zazwyczaj są powiększone, gdy w okolicznych tkankach występuje stan zapalny lub są zmienione przerzutowo (na skutek przerzutu nowotworu). Radziłbym przyspieszyć wizytę u gastroenterologa i wykonać dodatkowo według zaleceń TK jamy brzusznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi