Gość Jolanta Opublikowano 13 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2010 Pół roku temu stwierdzono w mojej piersi zmianę łagodną o wymiarach 7x4. Dzisiejsze badanie usg wykazało,że guzek nie powiększył się od ostatniego badania, ale w tej samej piersi pojawił się również torbiel 7 mm. Najbardziej niepokoi mnie fakt,że pod prawą i lewą ręką w dołach pachowych widoczne są węzły chłonne o przeważnie hipoechogenicznej strukturze o wym. do 1,6x0,7cm.W m-cu kwietniu przebyłam infekcję górnych dróg oddechowych.Lekarka stwierdziła,że może węzły nie zmniejszyły się jeszcze po infekcji.Jak mi wiadomo, węzły powinny zmniejszyć się wraz z ustąpieniem choroby, a infekcja została wyleczona juz 3 m-ce temu. Co może być przyczyną ich powiększenia i co znaczy określenie hipoechogeniczna struktura?Może w moim organizmie zachodzą już jakieś zmiany nowotworowe,które jeszcze nie zostały wykryte?Czy coś trzeba zrobić z tym torbielem czy tylko go kontrolować?Mam 42 lata i dziecko urodziłam dopiero w wieku 36 lat, karmiłam 1,5 roku piersią w której są teraz ciągle jakieś zmiany chorobowe.Bardzo proszę o odpowiedz na moje pytania. Bardzo dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 17 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2010 Co może być przyczyną ich powiększenia i co znaczy określenie hipoechogeniczna struktura? - hipoechogeniczna struktura oznacza, że są to zazwyczaj węzły typu odczynowego jako reakcja na stan zapalny okolicznych tkanek, zazwyczaj takie węzły najczęściej pojawiają się u osób, które golą sobie doły pachowe jako skutek mikrourazów Może w moim organizmie zachodzą już jakieś zmiany nowotworowe,które jeszcze nie zostały wykryte? - to bardzo wątpiące, można jeszcze ewentualnie wykonać morfologię krwi z rozmazem Czy coś trzeba zrobić z tym torbielem czy tylko go kontrolować? - torbiel jest bardzo niewielka i można ją tylko obserwować, można też wykonać biopsję tej torbieli przez co opróżni się ją i może samoistnie zaniknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jolanta Opublikowano 17 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2010 Bardzo dziękuję za odpowiedz. Życzę miłego weekendu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi