Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Zniesienie lordozy lędźwiowej z dyskretną retrolistezą

Gość Robert (lat 29)

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Robert (lat 29)

Witam, chciałbym się dowiedzieć (na podstawie poniższego wyniku MR) czy w takim przypadku jedynym rozwiązaniem jest tylko i wyłącznie operacja, czy może na wstępie da się zastosować jakieś mniej *drastyczne* kroki? Dodam tylko, że od jakiś 10lat raz na jakiś czas (czasami raz na pół roku, czasami częściej, czasami rzadziej) dokuczał mi ból w części lędźwiowej (podczas siedzenia, w trakcie wstawania z łóżka czy też z krzesła - problem z rozprostowaniem się) - tak przez 1tydzień do 2-3tygodni. Kiedyś w trakcie gdy miałem te bóle udałem się do lekarza pierwszego kontaktu, który stwierdził, że to choroba cywilizacyjna (tryb siedzący - praca, samochód...) dostałem jakieś środki przeciwbólowe i polecił mi ćwiczenia (we własnym zakresie). Ostatnio w trakcie takich bólów odczuwałem jakby skurcz w lewej łydce i odrętwienie dolnej części stopy, co skutkowało, że utykałem na tą nogę. Zaniepokojony objawami udałem się do neurologa (wykrył, że podczas uderzania młoteczkiem w ścięgno achillesa praktycznie w ogóle nie mam odruchów bezwarunkowych tej stopy), stwierdził porażenie nerwu i skierował mnie na rezonans magnetyczny - którego wynik przedstawiam (po jakiś 2-3 tygodniach problem z nogą ustał). Wynik MR: * Niewielkie zniesienie lordozy lędźwiowej z dyskretną retolistezą L4 do L5. Nierówności i drobne dotrzonowe pogłębienia blaszek granicznych trzonów w dolnym odc. Th i w L do wys. S1, mogące odpowiadać guzkom Schmorla po przebytej poronnej postaci choroby Scheuermanna. Zmianom w blaszkach towarzyszą wczesne zmiany zwyrodnieniowe krążków m-k od Th11 do L4 oraz mierne zwyrodnienie krążków i stawów m-k L4-L5 i L5-S1. Na wys. L4-L5 szerokopodstawna tylna środkowo-boczna prawa przepuklina materiału krążka m-k o wym. AP 7mm, przemieszczona o 4-5mm poniżej poziomu krążka, uciskająca na worek oponowy i prawy przechodzący korzeń nerwowy L5, w mniejszym stopniu na lewy korzeń L5. Zaostrzenia tylno-bocznych krawędzi trzonów oraz zmiany w stawach m-k dodatkowo redukują zachyłki boczne kanału i wchody do otworów m-k. Na wys. L5-S1 szerokopodstawna tylno-boczna lewa przepuklina materiału krążka międzykręgowego z cechami miejscowej ekstruzji (fragmenty migrującego ku dołowi sekwestru) o łącznym wymiarze AP ok. 10mm i podstawie 15mm. Masa przepukliny zwęża o ok. 40% światło kanału kręgowego, znacznie uciska i przemieszcza ku tyłowi lewy korzeń nerwowy S1, uciska i przemieszcza na prawo worek oponowy wraz z korzeniami ogona końskiego. Podstawa przepukliny, zaostrzenia trzonów zwężają też wchód do lewego otworu m-k i uciskają na wychodzący korzeń nerwowy L5. Obrzęk pochewek korzeniowych S1 i L5 po lewej. Przeciążeniowy podchrzęstny obrzęk szpiku po lewej. Niewielkie poszerzenie i wtórne zmiany przeciążeniowe w stawach m-k L5-S1. Poza tym struktury kanału kręgowego bez widocznych zmian. Końcowy odcinek rdzenia kręgowego bez zmian ogniskowych, bez kompresji. Prawidłowy sygnał szpiku i tkanki miękkie przykręgosłupowe. * Za odpowiedź (podpowiedź) z góry dziękuję.