Gość Marysia M Opublikowano 28 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2010 Odebrałam Wynik rezonansu magnetycznego Kręgosłupa odcinka szyjnego W którym napisano: * Spłycenie lordozy szyjnej.Niewielkie obniżenie wysokości krążka międzykręgowego C5/C^. Na poz. C5/C^ niewielkie okrężne uwypuklenie krążka międzykręgowego typu *bulging* z obustronnym zwężeniem otworów międzykręgowych i niewielkim modelowaniem worka oponowego. Na poz. C3/C4 krążek międzykręgowy nieznacznie uwypukla się na stronę prawą w kierunku otworu międzykręgowego. Drobne osteofity na krawędziach trzonów towarzyszą wypuklinom*. Bardzo proszę o informację co oznacza ten wynik ?, czy coś mi grozi? co powinnam zrobić aby sobie pomóc? ,gdzie się udać? Od dawna bolesne drętwienia rąk i nóg męczą mnie, dodatkowo zaczęłam mieć bóle stóp rano po wstaniu z łóżka. Jestem przerażona i bardzo ,bardzo proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość haemophilus Opublikowano 30 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2010 Z wynikiem należy skonsultować się z neurochirurgiem. Między kręgami znajdują sie krążki międzykręgowe, które jak poduszki amortyzują kręgosłup. Z wiekiem krążki te ulegają odwodnieniu, co powoduje utratęich funkcji, uszkodzenie u przemieszczenie się ich fragmentów w obręb kanału kręgowego, gdzie mieści się worek oponowy i wywołując objawy uciskowe oraz w bręb otworów międzykręgowych uciskając na korzenie nerwowe. W rezultacie czego odczuwa Pani drętwienie rąk. Jeśli występuje drętwienie nóg to prawdopodobnie podony proces dzieje się w odcinku lędźwiowym. Lekarz musi rozważyć dalsze postępowanie, leczenie objawowe, rehabilitacja czy zabieg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi