Gość szuwar Opublikowano 23 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2010 Jestem kobiętą.Mam 57 lat.Ostatnie wyniki TSH 2 Generacji mU/l są w normie i wynoszą 0,334.Zaś USG.Tarczyca wlk.PP-19x20x45mm,obj.9,5ml, PL-24x24x62mm,obj.18,8ml,cieśń nieposzerzona.Miąższ tarczycy niejednorodny przebudowany guzkowo, guzki normo i nieznacznie hipoechogeniczne.W prawym płacie największy 10-12mm, w lewym płacie największy 20x17mm w części środkowej płata, 16x10 w biegunie górnym, 13mm w biegunie dolnym, pozostałe do 10 mm. W cieśni guzek normoechogeniczny 6mm. Węzły chłonne wzdłuż naczyń szyjnych niepowiększone.Bardzo proszę o wyjaśnienie mi co to oznacza.Czy jest tak źle jak mi się wydaje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 24 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2010 Zmiany guzkowe są duże (powyżej 1 cm), liczne, raczej typu łagodnego (do rozważenia biopsja cienkoigłowa, ale zmian jest dużo, dlatego może być takie badanie utrudnione), tarczyca jest powiększona (norma u kobiet całej tarczycy 20 ml). Radzę w tej sprawie skonsultować się z endokrynologiem. Może zaproponować od razu leczenie operacyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi