Skocz do zawartości
eChirurgia
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...
Gość Wiktoria

Pękające żyły na dłoniach

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Wiktoria
Witam. Jestem 30 letnią kobietą. Od pewnego czasu bez wyraźnego powodu, podczas zwykłych codziennych czynności np. pranie ręczne pękają mi żyły na dłoniach, szczególnie na palcach. Początkowo szczypie i piecze po czym palec sinieje i puchnie. Proszę o odpowiedź i z góry dziękuję za jej udzielenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość stapler
Najlepiej w tej sprawie skonsultować się z chirurgiem naczyniowym. Takie objawy mogą świadczyć np. o chorobie Raynauda czyli zaburzeniach kurczenia się naczyń pod wpływem czynników fizycznych (np. temperatury). O postępowaniu i diagnostyce zadecyduje chirurg naczyniowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość ula
mam to samo,ale nie mam pojecia czym to jest spowodowane. pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Basia
Mi również pekają naczynka ale zdarza się to bardzo rzadko i tak jak pisze Wiktoria początkowo piecze i robi się siniak ale mi palec nie puchnie .Jak sprawdzić czy to pękanie ma związek z chorobą Raynauda można wykonać jakieś badanie????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ewa
Witam Mam taki sam problem jak na razie nic z tym nie robię ale chętnie nawiążę kontakt z osobami które też mają problem zespołem Raynauda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość iza
witam mi tez pekaja zyly na palcach do bieczenia i szczypania dochodzi okropny bol, dzis pekla mi zyla od nadgarstka do srodka dloni bol okropny co jest tego przyczyna i jak jej zaradziec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość ewelina
mi kiedyś siniały palce a teraz właściwie dzisiaj po raz pierwszy pękła mi żyłka na dłoni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Karolina
dziś mi pękła zyła od nadgarstka do kciuka , piekło a teraz juz mam wylew i spuchniete. Robi mi sie to bardzo często na treningach ... nic mi nie jest a nagle zaczyna piec i zaraz robi sie wylew. Czy to jest jakaś choroba ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość IWONA
pękła mi żyła na nadgarstku w czasie infekcji górnych dróg oddechowych , mam też gromkowca złocistego w oskrzelach i hpv16 czy to może mieć jakiś związek?jakie powinnnam zrobić badania?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Adrian
Mam takie same obiawy swędzi,szczypie i potem mega boli palec puchnie i krwiak się robi :/ będąc u lekarza pierwszego kontaktu i przedstawiając mu obrazowo objawy stwierdził ze skierowanie do dermatologa wypisze :/ podziękowałem pani doktor masakra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość anna
Poczatkowo pekaly mi zyly od palcow po nadgarstki, obecne przesunelo sie na przedramienia i nogi, Co z tym robic? Pomocy! czy jest jakis domowy sposob?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość ~justyna~
Witam mojej mamie pękają żyłki w rękach i strasznie cierpi chciałabym jakos jej pomóc, ale nie wiem jak? PMÓŻCIE!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zofia
Odwiedzilam 3 lekarzy specjalistow.Zrobili badania obu dloni i Co? I nic! Powiedzieli trzeba uwazac.He? A niby na co. Odpowiedz byla, zeby nie bylo gorzej.Po wyjsciu z gabinetu lekarskiego myslalam ze. zaczna mi pekac zylki ale gdzie indziej....... .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość gosia
Mam pytanie może będzie umiał mi ktoś odpowiedzieć. co jakiś czas na prawym nadgarstku nabrzmiewają mi żyły , czuje jakby mnie piekły w jednym miejscu w żyle pojawiają się 2 kulki trwa to ok 2-3 dni proszę o pomoc co to może być

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość ag
Właśnie dzisiaj pękła mi żyłka w palcu u ręki. Początkowo widziałam, że powiększyła mi się ta żyłka, wracając do domu zauważyłam, że mi to zsiniało. Strasznie swędzi i boli ( dziwny ten ból ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ania
Ja robilam badania na reumatyzm i tarczyce. Moja pani doktor najpierw to podejrzewala. Ale u mnie nic. Ale warto sprawdzic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Basia
witam Dziś mi pękła zyła od nadgarstka do kciuka , piekłoi bardzo bolalo a teraz juz mam wylew i spuchniete.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Kaśka
Mój lekarz zrobił mi badania wykluczające reumatoidalne zapalenie stawów, potem stwierdził, że kruchość naczyń może być wynikiem niedoboru witaminy C, którą mi przepisał (sama wit. C bez rutyny), oraz lek troxerutin który biorę od dwóch miesięcy rano i wieczorem po jednej tabletce. Kazał uważać na wkładanie rąk do zimnej wody. Mówił że zimą będzie gorzej, faktycznie przy mniejszym krążeniu bolą mnie ręce. Mimo brania leków, dwa dni temu pękła mi żyła w dużym palcu u stopy. Cóż...wszystkie badania wyszły wzorowo, więc nie będę się niepotrzebnie nakręcać. Nie mam takich *zmian kolorów dłoni* jak w chorobie Raynauda, jeśli wystąpią mam udać się do mojego lekarza. Zróbcie badania by wykluczyć, czy nie ma jakiejś poważniejszej choroby. Mój lekarz mówił że pękające żyły mogą być objawem wielu poważnych chorób, nie pamiętam dokładnie jakie badania mi zlecił, wiem że napewno CRP i cukier. Życzę wszystkim dużo zdrówka *)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Agata
Mam podobny problem tylko ze moje naczynka pekaja pod wplywem uderzenia np.odbijania pilki siatkowej. Dodam ze jestem bardzo szczupla moze ma to jakis zwiazek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Krysia
Witam od dawna szukam co na ten temat poniewaz robilam badania w tym kierunki i ogladalo to wiele lekarzy i nikt nie dal mi na to odpowiedzi ,zrobiono badania w kierunku krzepniecia ,i nic pierszy raz stalo sie to na palcu kciuka nagle mnie zapieklo i zauwazylam siniak dokladnie w zgieciu palca kciuka ,po kilku dniach ustapilo ,lekarz kazal mi zazywac rutynoskorbin .jest to juz 3 lata i nadal to mam tyle ze ,dosedl bol dloni wewnatrz ,i widoczne zylki .niektore wygladaja jak guzki wsystko koloru sinawego ,raz bardziej widac ,a niekiedy wcale nie wiem co mam robic z tym mam 56 lat i lecze nadcisnienie ,oraz jestem po usunieciu tarczycy ,biore eltroxin 100 .czasami mam sinawe dlonie wewnatrz ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mona
Witak też jestem po usunięciu całej tarczycy biorę euthyrox 125 i od jakiegoś czasu zdarzają mi się pęknięcia żyłek...co to ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zem
I mi tez pękają żyłki w dłoniach. Nie idę już do lekarza, bo Tez będzie domniemywał. Dziwne, ze tak popularne schorzenie i nic nie wiadomo o nim. Lępiej nie badać sie, bo strata czasu i pieniędzy. Nie wierze w dzisiejszych lekarzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Aneta
Najpierw pobolewanie, potem puchnie i sinieje a czasem jeszcze kończy się siniakiem. Faktycznie od zimna też mi się tak robi. Pytanie jak sobie z tym radzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Darek
Mam bielactwo i ten sam problem z pękaniem żył palcach dłoni i stóp i nie mam pojęcia co robić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi