Gość Anna Opublikowano 16 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2010 Witam Mam tłuszczako-włókniaka na prawej piersi (górna część), jest dość duży-około 5 cm. Chciałabym go usunąć. Mam pytanie czy są jakieś przeciwskazania do zabiegu usunięcia? czy przed zabiegiem trzeba zrobić badania i jakie? czy trzeba się na coś szczepić przed zabiegiem? (np żółtaczkę) jakie jest znieczulenie przy zabiegu i ile orientacyjnie czasowo trwa sam zabieg? jak duże jest cięcie- a właściwie blizna po zabiegu (tłuszczak około 5cmx3cm) i jak długo się goi ta blizna? Z góry dziękuję za odpowiedzi na moje pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 18 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2010 Oczywiście na pytania odpowiadam mało dokładnie, gdyż bez badania bezpośredniego trudno mi podawać szczegóły: czy są jakieś przeciwskazania do zabiegu usunięcia? - raczej nie powinno być przeciwwskazań, guz jest duży, więc bezwzględnie wymaga leczenia chirurgicznego czy przed zabiegiem trzeba zrobić badania i jakie? - samemu nie trzeba, o badaniach zadecyduje chirurg w czasie przyjęcia do szpitalu (badanie krwi, ewentualnie EKG) czy trzeba się na coś szczepić przed zabiegiem? (np żółtaczkę) - nie ma takiego obowiązku, jednak dla Pani bezpieczeństwa radziłbym zaszczepić się przeciw WZW typu B (żółtaczce zakaźnej) jakie jest znieczulenie przy zabiegu i ile orientacyjnie czasowo trwa sam zabieg? - zapewne będzie to znieczulenie ogólne (guz jest duży), zabieg będzie trwał około 30 min. jak duże jest cięcie- a właściwie blizna po zabiegu (tłuszczak około 5cmx3cm) i jak długo się goi ta blizna? - około minimum 6 cm, rana goi się około 2 tygodni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi