Gość Natalia Opublikowano 14 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2010 Mam 22 lata Rok temu miałam robioną kolonoskopie wynik Colitis chronica non classificata, póżniej dla sprawdzenia miałam rektoskopie wynik ten sam tylko dopisana remisja. Dostałam czopi, ktore miałam brać 3 tygodnie, była poprawa. W tym roku dopadała mnie jelitówka i po tym zaczeły sie bardzo krwawe biegunki ze sluzem,poszłam na badania miałam kilka tyg. temu robioną rektoskopie po ktorej wyszło, że *błona śluzowa odbytnicy o zatartym rysunku naczyniowym, pokryta śluzem z nadżerkami, broczaca kwią po urazie diagnoza Colitis ulcerosa susp.* i pobrany wycinek wynik hist.pat. to *Colitis chronica activa non classificata, wśród komórek nacieku zapalnego dość liczne eozynofile. Konieczna kontrolna biopsja* Co to znaczy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 14 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2010 To oznacza przewlekłe aktywne zapalenie błony śluzowej okrężnicy (jelita grubego) Być może histopatolog podejrzewa, że może to być zapalenie jelita grubego typu wrzodziejącego dlatego sugeruje ponowne wykonanie rektoskopii lub kolonoskopii z pobraniem wycinków do kontrolnego badania histopatologicznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Natalia Opublikowano 20 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2010 Byłam u Chirurga z tymi(powyżej wypisanymi)wynikami, i nie skierował mnie na kolejną biopsję, tylko dał mi skierowanie do gastroenterologa. Zastanawia mnie co ten lekarz może mi poradzić i na jaiego rodzaju badania może mnie wysłać zeby ustalić co mi jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Natalia Opublikowano 1 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2010 byłam u gastroenterologa i stwierdził wrzodzące zapalenie jelita grubego - proctitis, zapisał mi sulfasalazine EN, kwas foliowy i czopki Pentasa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi