Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Colitis chronica activa non claccificata

Gość Natalia

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Natalia

Mam 22 lata Rok temu miałam robioną kolonoskopie wynik Colitis chronica non classificata, póżniej dla sprawdzenia miałam rektoskopie wynik ten sam tylko dopisana remisja. Dostałam czopi, ktore miałam brać 3 tygodnie, była poprawa. W tym roku dopadała mnie jelitówka i po tym zaczeły sie bardzo krwawe biegunki ze sluzem,poszłam na badania miałam kilka tyg. temu robioną rektoskopie po ktorej wyszło, że *błona śluzowa odbytnicy o zatartym rysunku naczyniowym, pokryta śluzem z nadżerkami, broczaca kwią po urazie diagnoza Colitis ulcerosa susp.* i pobrany wycinek wynik hist.pat. to *Colitis chronica activa non classificata, wśród komórek nacieku zapalnego dość liczne eozynofile. Konieczna kontrolna biopsja* Co to znaczy??

Gość stapler

To oznacza przewlekłe aktywne zapalenie błony śluzowej okrężnicy (jelita grubego) Być może histopatolog podejrzewa, że może to być zapalenie jelita grubego typu wrzodziejącego dlatego sugeruje ponowne wykonanie rektoskopii lub kolonoskopii z pobraniem wycinków do kontrolnego badania histopatologicznego.

Gość Natalia

Byłam u Chirurga z tymi(powyżej wypisanymi)wynikami, i nie skierował mnie na kolejną biopsję, tylko dał mi skierowanie do gastroenterologa. Zastanawia mnie co ten lekarz może mi poradzić i na jaiego rodzaju badania może mnie wysłać zeby ustalić co mi jest.