Gość Dorota Opublikowano 13 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2010 Witam! Jestem obecnie w 26 tygodniu ciąży. Mam podwyższony poziom amylazy w moczu (około 1200), w surowicy jest on prawidłowy. Internista zaleca jak na razie leczenie obserwacyjne i oczywiście powtórzenie badań. Dodam, że od 3 miesiąca występuje u mnie kłująco-piekący ból po prawej stronie klatki piersiowej, w prawym podżebrzu. Może Pan doktor ma jakieś sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 14 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2010 Sugeruje zastosowanie diety trzustkowej przez około 1-2 tygodnie i oczywiście powtórzenie badań laboratoryjnych oraz ewentualne wykonanie USG jamy brzusznej (kontrola trzustki i dróg żółciowych). Podwyższenie poziomu amylazy w moczu może świadczyć o przebytym niewielkim incydencie zapalenia trzustki (może to tylko podrażnienie trzustki przez rozwijającą się ciążę). Amylaza w przeciągu kilku dni powinna wrócić do normy jeśli proces zapalny ustąpił całkowicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi