Gość Marcin Opublikowano 1 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2010 Witam. Mam 29 lat. Jestem mężczyzną.. Mam kilka pytań co do enzymów trzustkowych: 1. W przypadku przewlekłego lub ostrego zapalenia trzustki co się dzieje z enzymami? Ich stężenenie wzrasta? 2. Jeśli przy zapalenie trzustki ilość enzymów we krwi wzrasta to czemu wtedy występuje nie trawienie pokarmów jeśli jest dużo większe stężenie enzymów? 3. Czy jeśli enzymy są na dolnej granicy to wtedy też może występować nie trawienie pokarmów? 4. Jakie choroby mogą powodować, że enzymy są na dolnych granicach lub poniżej? Dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kamila Opublikowano 1 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2010 http://www.sfd.pl/Enzymy_trawienne__INFO-t176234.html -polecam lekture na tej stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Marcin Opublikowano 2 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2010 Ten artykuł nie odpowiedział na moje pytania. Proszę o odpowiedź na pierwszy wątek. Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 3 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2010 1. W przypadku przewlekłego lub ostrego zapalenia trzustki co się dzieje z enzymami? Ich stężenenie wzrasta? - w przypadku ostrego zapalenia zawsze wzrasta - w przypadku przewlekłego różnie bywa może być nieznaczne zwiększenie aktywności na początku lub norma lub wręcz po znacznym zniszczeniu miąższu trzustki spadek 2. Jeśli przy zapalenie trzustki ilość enzymów we krwi wzrasta to czemu wtedy występuje nie trawienie pokarmów jeśli jest dużo większe stężenie enzymów? - te enzymy są potrzebne do trawienia w układzie pokarmowym czyli w jelitach nie zaś we krwi, gdzie się dostają w skutek patologii trzustki 3. Czy jeśli enzymy są na dolnej granicy to wtedy też może występować nie trawienie pokarmów? - nie trawienie pokarmów może być spowodowane bardzo licznymi czynnikami i nie mieć kompletnie nic wspólnego ze stężenie enzymów trzustkowych we krwi 4. Jakie choroby mogą powodować, że enzymy są na dolnych granicach lub poniżej? - np. zniszczenie miąższu trzustki na skutek np. przewlekłego procesu zapalnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Marcin Opublikowano 4 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2010 Panie doktorze - jeszcze jedno pytanie. W ubiegłym roku miałem wykonywane 2 x usg jamy brzusznej. Z czego ostatnie miałem w okolicach września lub października. Czy od tego czasu mogło się rozwinąć PZT i mam teraz problemy z trawieniem? Amylaze mam przy dolnych granicach zazwyczaj (32 przy normie 28-100 U/L), a glukoze mam 99 przy normie do 106 mg/dL. Lipaza jest na poziomie 47 przy normie 8 do 78 U/l. Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.