Gość basia Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Witam Czy przy pęknięciu V kości śródstopia konieczne jest usztywnienie stopy gipsem lub szyną gipsową? Pytam ponieważ w ciągu dwóch dni byłam na pogotowiu w dwóch miastach i w poradni ortopedycznej i każdy z lekarzy dawał inne zalecenia. Na pogotowiu w mieście, w którym dorobiłam się urazu lekarz zdiagnozował złamanie w śródstopiu i zalecił gips na 5 tygodni. Ponieważ uniemożliwiłoby mi to powrót do domu postanowiłam założyć gips tego samego dnia zaraz po powrocie. W miejscowym szpitalu lekarz z ledwością dopatrzył się na rentgenie złamania, ale założył mi szynę gipsową. Następnego dnia lekarz z poradni ortopedycznej stwierdził, że to pęknięcie a nie złamanie i kazał szynę ściągnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Jeśli to złamanie (nie ma pojęcia pęknięcia w medycynie) stopa powinna być usztywniona. Najczęściej stosuje się szynę gipsową na okres od 4-6 tygodni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi