Skocz do zawartości
eChirurgia
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...
Gość Lukasz

Rana pooperacyjna po usunięciu wyrostka

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Lukasz
Jestem juz 15 dni po zabiegu usuniecia ostrego zapalenia wyrostka robaczkowego z rozlanym zapaleniem otrzewnej, zmieniajac sobie dzis opatrunek zauwazylem nadal utrzymujaca sie lekka opuchlizne i w gornej czesci ciecia (szwy zdjete w 10 dniu) plac ktory jest twardszy od pozostalej czesci brzuch wchodzacy w glab. tempetature mam w normie i nie mam boli, diete przestrzegam.Czy to jest normalne, czy mam udac sie do lekarza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość haemophilus
To mogą być tworzące się zrosty, ale można dla pewności udać się do chirurga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość lukasz
Dziekuje za odpowiedz.Czy u kazdego po rozlanym zapaleniu otrzewnej tworza sie zrosty czy mozna temu przeciwdzialac?Do lekarza sie udam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Lukasz
Jeszcze jedno mam pytanie.Operowany bylem w Polsce obecnie jestem za granica.W Polsce lekarze kazali mi stosowac diete lekkostrawna a tutaj kazali mi jesc normalnie.Juz sie w tym pogubilem.Prosze o odpowiedz.Z gory dziekuje.(ucze sie tutaj)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość haemophilus
Niestety nie mamy wpływu na tworzenie się zrostów. Można juz odstawić dietę lekostrawną. W zasadzie zaleca się ja do stosowania na parę dni po operacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Lukasz
Bylem wczoraj u chirurga ale stwierdzila po badaniu recznym ze nie jest to przepuklina ani zrosty bo by mnie bolalo przy ucisku.Czy to prawda?Dala mi skierowanie na USG(wtorek).Ale dzis to stwardniene powieksza sie mi na na dalsza czesc ciecia.Czy moze to byc zwiazane z gojeniem sie rany?Zaczynam sie niepokoic.Prosze o odpowiedz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi