Gość Agnieszka Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Witam Doktorze, Jestem mamą 6 letniego chłopca, który ponad pół roku temu przeszedł operację częściowej resekcji trzustki. W wyniku prawdopodobnie urazu powstały na narządzie torbiele wielokomorowe, które w efekcie doprowadziły do pęknięcia trzustki i jej częściowej martwicy. Pozostała głowa trzustki. W chwili obecnej jest na diecie niskotłuszczowej z podawaniem lipancrea do każdego posiłku. Pod względem insuliny ten kawałek który został jest całkowicie wydolny. Moje pytanie do Pana jest następujące: Jak długo dziecko będzie musiało przyjmować leki, być na diecie? Czy istnieje szansa, że zaczniemy funkcjonować normalnie?. Badania, które wykonuje raz na 2-3 miesiące na poziom amylaz, crp, oraz usg wychodzą w porządku. Czy jest to możliwe, żeby ten kawałek który pozostał przejął w całości funkcje brakującej części? żeby w końcu żyć normalnie...... Pozdrawiam Agnieszka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość haemophilus Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2010 O powrocie do normalnej diety decyduje lekarz prowadzący. Niestety trudno jest mi powiedzieć jakie są szanse i kiedy może nastąpić powrót do normalnego funkcjonowania. Bardzo dobrą wiadomością są prawidłowe wyniki badań laboratoryjnych. Oczywiście istnieje szansa, że trzustka częściowo przejmie funkcje usuniętej części miąższu, jednak nie będzie to nigdy całkowite zastąpienie tej części. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi