Gość Tomek Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 W jaki sposob można zmniejszyć szybkość pracy jelit? Mam nastepujący problem. Od jakiegoś czasu zaczynam chodzić się wypróżniać nawet 3 x dziennie. Jest to dla mnie stresujące. Mam obolałe jelita. Ciągle je czuje. Rok temu miałem kolonoskopię w znieczuleniu ogólnym. Dzisiaj zauważyłem, że szykość pasażu pokarmu to ok. 7h przez cały układ pokarmowy. Stwierdziłem to na podstawie pewnych nasion, któe zobaczyłem dzisiaj w kale. Nasiona te jadłem dzisiaj, były one na chlebie. WIem, że są leki na zwolnienie pasażu pokarmu na recepte, ale jakie są to leki? Lub w jaki sposob moge zwolnić i zmniejszyc prace jelit? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Oczywiście są leki zmniejszające pasaż jelitowy i dostępne bez recepty. Jest to np. loperamid. Można stosować takie leki doraźnie. Przy długotrwałym stosowaniu zalecałbym konsultację w tej sprawie bezpośrednio z lekarzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tomek Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Stapler dziękuje. Jesli w ubiglym roku kolonoskopia miala dobry wynik, to mogla powstac jakas zmiana na jelitach, która powoduje, ze moje jelita tak szybko zaczely pracowac? Odczuwam bole głównie po lewej stronie brzucha w miejscach gdzie znajduje się jelito grube. I mam wrażenie jak przesuwa się treść pokarmowa w jelicie. Bo nie raz po takim uczuciu muszę iść do WC. A czy lek o nazwie debridat lub duspatalin tez zwalaniają prace jelit? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi