Skocz do zawartości
eChirurgia.pl
Ten temat

Udar mózgu spowodowany zakrzepicą żylną

Gość zosia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,w grudniu miałam udar mózgu spowodowany zakrzepicą żylną,brałam zastrzyki na rozżedzenie krwi,ale niestety mój lekarz nie jest w stanie powiedziec mi czy zastrzyki te mam brac do końca życia.Dodam że powodem zakrzepicy jest zmutowany gen.Może ktos mógłby polecić mi dobrego lekarza z Warszawy który specjalizuje sie w leczeniu zakrzepicy .

Zakrzepicę leczy się heparynami drobnocząsteczkowymi (zastrzyki podskórne), ale do określonego czasu (maksimum 6-9 miesięcy). Potem trzeba przyjmować leki obniżające krzepliwość krwi typu acenokumarolu. Nie znam niestety chirurgów naczyniowych z Warszawy.

Cierpię na zakrzepicę krezki jelita cienkiego. Jestem po 3 operacjach. Niestety - chyba nie ma innej nieinwazyjnej metody. Leczenie acenokumarolem nie wymaga badań częstszych, niż 1 raz na miesiąc - oczywiście, po ustaleniu tzw terapeutycznej dawki leku. Wszystko objaśni Ci lekarz, powinien dokładnie opisać wskaźniki i zasady leczenia. Ryzykowna jest ta terapia z powodu możliwości wystąpienia krwotoku z jednej strony, a skłonności do zakrzepów z drugiej. To *ryzyko* minimalizuje się jednak wtedy, gdy leki przyjmowane są zgodnie z zaleceniami lekarza i bardzo systematycznie. Celem tej terapii jest zresorbowanie zakrzepów, czyli ich *rozpuszczenie*. To nieprecyzyjny termin, ale resztę wyjaśni Tobie lekarz. W Warszawie polecam szpital Bródnowski i Chirurgię naczyń