Gość Ewa Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 Witam Byłam na badaniu USG piersi. Oto wynik: *Piersi o budowie mieszanej z przewagą tkanki gruczołowej. SL godz. 3 1cm od otoczki brodawki sutkowej hypoechogeniczna zmiana ogniskowa o nieco nieregularnych obrysach o wym. 0.39 x 0.55 mm bez cienia akustycznego. Poza tym SL bez zmian. BIRADS 3. Proponuję BAC SL. * Proszę o odpowiedz co to znaczy BIRADS 3 ( czy 3 jest gorsze od np.1) co to w ogóle znaczy? Co to jest hypoechogeniczna bez cienia akustycznego ? Powinnam się obawiać cz być spokojna ? Moja babcia zmarła na raka a moja mama ma uciętą pierś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2010 BI-RADS 3 - oznacza zmiany prawdopodobnie łagodne, ryzyko złośliwości dla takich zmian powinno być mniejsze niż 2%, wymagane jest badanie kontrolne w okresie 6 miesięcy - najlepiej mammografia obu piersi. Do tej kategorii zalicza się przede wszystkim: dobrze ograniczone lite obszary bez obecności zwapnień, ogniskową asymetrię utkania oraz skupisko drobnych okrągłych mikrozwapnień. Tej kategorii nie powinno się stosować do opisu zmian banalnych palpacyjnie. patrz strona: http://www.echirurgia.pl/sutek/system_bi_rads.htm Co to jest hypoechogeniczna bez cienia akustycznego ? - oznacza prawdopodobnie zmianę typu torbieli (bardzo mała, nie budząca podejrzeń) Należy wykonać biopsję cienkoigłową, która dokładnie zweryfikuje zmianę prawdopodobnie łagodną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi