Gość xMan Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 Mam problemy z łokciem i miałem zrobione USG, na któym wyszło podejrzenie uszkodzenia aparatu więzadłowego i możliwość urwania kawałka kości (złamanie awulsyjne). Na rezonansie magnetycznym wyszło, że struktury stawu są w normie, poza niewielką ilością płynu w szparze stawowej. Czy to co pokazał rezonans jest pewne? Czy jest możliwość, że opis jest nienajlepszy albo coś takiego? Bo różnica pomiędzy wynikami USG a rezonansu jest duża, a sytuacja mojej ręki jest taka sama.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość haemophilus Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2010 W zasadzie oba wyniki badań wzajemnie się nie wykluczają. Wynik badania zależy przede wszystkim od umiejętności lekarza radiologa. W badaniu MR stuktury są lepiej widoczne niż w usg. Usg stawu łokciowego jest trudnym badaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość xMan Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2010 A czy ortopeda powinien sam obejrzeć zdjęcia rezonansu czy kierować się tylko i wyłącznie opisem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 28 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2010 Ortopeda nie ma obowiązku oglądania zdjęć z rezonansu (może się na tym nie znać, na tym zna się specjalista diagnostyki obrazowej). Wystarczający jest dla niego opis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Zdzisiek1231 Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Mi zrobili usg stawu łokciowego na warszawskiej pradze http://www.przychodnia-orlik.pl/ i wszystko wyszło. Lekarz od razu wiedział co robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość karoll Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Zdarzają się takie sytuacje, że opisy badań się różnią, lecz w tym przypadku akurat się nie wykluczają. W każdym razie trzeba też brać pod uwagę pomyłkę, dlatego ważne jest wykonywanie badań na dobrym sprzęcie przez doświadczonego specjalistę diagnostyki obrazowej. Ja rezonans robiłem w szpitalu św. Elżbiety i opis był zgodny z tym co wyszło na USG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi