Gość Iwa Opublikowano 10 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2008 Witam serdecznie. Miałam kilka tygodni temu robioną biopsję wątroby- wynik brzmi - Przestrzenie wrotne w normie, naciek zapalny minimalnego stopnia - limfoidalny. Przewodziki żółciowe w normie,. W zrazikach widoczne ogniskowe cechy zwyrodnienia baloniastego hepatocytów oraz pojedyncze ogniska martwicy . Włóknienie w normie . Obraz może odpowiadać hepatitis chronica active viralis B minimalis (A-1), fibrosis normalis (F-0). Bardzo się martwię dlatego bym prosiła o interpretację tych wyników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 10 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2008 Obraz może odpowiadać przewlekłemu, aktywnemu, wirusowemu zapaleniu wątroby spowodowanemu wirusem typu B, małego stopnia. Włóknienie normalne. Obecnie warto skonsultować się z poradnią hepatologiczną oraz poradnią chorób zakaźnych (duże prawdopodobieństwo, że stan zapalny wątroby jest spowodowany zakażeniem wirusem zapalenia wątroby typu B). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość iwa Opublikowano 10 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2008 Oraz wynik HBV DNA 8,66x10do potęgi 3 IV/ml Czego ten wynik dotyczy i czy jest dobry czy zły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość iwa Opublikowano 10 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2008 To znaczy , że wirus jest aktywny czyli może pociągać za sobą jakieś konsekwencje( np. marskość wątroby itp.) ale jest małego stopnia czyli nie tak źle? Jestem cały czas pod opieką poradni hepatologicznej , od 7 lat już mam wisusa. Czy na tym stopniu choroby jest jakieś leczenie , które by zatrzymało aktywność a przynajmniej powstrzymało wirusa?Co to oznacza włóknienie normalne? Martwi mnie ten zapis na moim wyniku - pojedyncze ogniska martwicy?Co to oznacza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi