Gość Aneta Opublikowano 20 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 Bardzo proszę o pomoc. Trzy tygodnie temu miałam robione badania kolonoskopię i gastroskopię. Zostały mi pobrane wycinki z przełyku gdzie w przełyk nadwypustkowym odcinku widoczna była pojedyncza nadżerka z blizną, a przy badaniu kolonoskopowym w poprzecznicy widoczny odcinek obrzękniętej błony śluzowej pokrytej licznymi nadżerkami i widoczne są podobne zmiany w zastępnicy. Otrzymałam już wyniki pobranych wycinków i napisane są po łacinie. 1) colitis chronica 2)oesophagus Barrett sine metaplasia et dysplasia Bardzo prosze o wyjaśnienie i przetłumaczenie na jezyk polski wyników. Czy grozi mi jakaś poważna choroba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość haemophilus Opublikowano 21 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2010 1. Przewlekłe zapalenie jelita grubego. 2. Przełyk Barretta bez metaplazji i dysplazji. Taki stan leczy się farmakologicznie. Czyli w wyniku stanu zapalnego spowodowanego refuksem doszło do przesunięcia się granicy pomiędzy nabłonkiem płaskim przełyku a nabłonkiem żołądka na korzyść tego ostaniego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Aneta Opublikowano 22 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 Bardzo dziękuję za odpowiedź. Proszę mi tylko powiedzieć czy to znaczy, że nie grozi mi choroba nowotworowa bo tego najbardziej się boję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bartek Opublikowano 22 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 ile masz lat Anetko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Aneta Opublikowano 23 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 Mam 27 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi