Gość Michał Opublikowano 18 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 Witam.Właśnie dostałem wyniki badań,o to ich treść: *wątroba z guzkiem hiperechogennym (średnicy 2,7 cm)podprzeponowo- naczyniak. Pęcherzyk żółciowy kamiczy bez cech cholecystitis.Drogi żółciowe w normie.Trzustka, aorta brzuszna i przestrzeń przyaortalna niedostępne przy badaniu, przesłonięte gazami.Nerki, pola nanderczy i śledziona prawidłowe. Pęcherz moczowy prawie pusty(pacjent zgłasza parcie na mocz*.Co to dla mnie oznacza?Czy w jakiś sposób zagraża mojemu zdrowiu?Na czy będzie polegało leczenie i czy da się to całkowicie wyleczyć?A i jaka może być przyczyna tego guza czy naczyniaka? Z góry dziękuje za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 19 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 Naczyniak to zmiana łagodna. Jest on niewielki, więc wymaga tylko obserwacji (co około 6-12 miesięcy kontrolne USG). Aby pogłębić diagnostykę celem dokładnej oceny czy to naczyniak trzeba by wykonać TK jamy brzusznej z kontrastem. Naczyniak powstaje samoistnie bez istotnych powodów. Nie wpływa on w żaden sposób na stan ogólny zdrowia. Dopiero naczyniaki powyżej 10 cm mogą wywoływać objawy niewydolności wątroby i mogą wymagać leczenia operacyjnego. Jeśli ma pan objawy związane z kamicą pęcherzyka żółciowego jedynym skutecznym sposobem leczenia jest operacyjne usunięcie pęcherzyka wraz z kamieniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi