Skocz do zawartości
eChirurgia.pl
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...
Gość Kasia

Zmiana w piersi o gładkich obrysach

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Kasia
Proszę o odpowiedź czy martwić się mam wynikiem USG, jak opisano : *Piersi z przewagą gęstego nieregularnie rozłożonego utkania gruczołowego, pomiędzy którym widoczne są zraziki tłuszczowe różnej wielkości. W piersi prawej obwodowo KGZ/godz.11/ hypoechogenna zmiana o gładkich obrysach wielkości 0,5cm o obrazie zmiany łagodne-węzeł chłonny wewnątrzsutkowy? FA? - do kontroli onkologicznej i kontroli USG za 6 miesięcy. Poza tym nie stwierdzono zmian ogniskowych. Doły pachowe wolne.* Udałam się od onkologa, który stwierdził, że to *gruczoł*? i można z nim spać spokojnie, mam 28 lat. Czy rzeczywiście nie powinnam się tym martwic? Dodam, że prolaktynę mam wysoką, a estradiol bardzo niski. Obecnie nie przyjmuje żadnych leków hormonalnych, dopiero za 2 miesiące. Przepisano mi Mastodynon N na zmniejszenie obrzęku obu piersi i cofnięcie się wykrytej zmiany? Czy to wystarczy, czy te zmiany cofną się? Może zasięgnąć porady u jeszcze innego lekarza? Dziękuję za odpowiedź

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość stapler
Proszę się nie martwić skoro onkolog powiedział, że to tylko przerośnięty gruczoł (często tak się dzieje przy zwiększonym poziomie prolaktyny we krwi) to tak jest. To niegroźna zmiana. Leki, które Pani przyjmuje powinny wystarczyć, aby spowodować wycofanie się zmiany. Proszę postępować zgodnie z zaleceniami onkologa. Za około pół roku kontrolne USG. Nie ma potrzeby dodatkowych konsultacji. Oczywiście ważne jest samobadanie gruczołów sutkowych.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Henryka
Zrobiłam kontrolne USG piersi. Oto jego wynik: Piersi o przewadze gruczołowo-tłuszczowej. Na granicy kwadrantów górnych piersi lewej widoczna jest dobrze ograniczona zmiana hypoechogeniczna wielkości 7 X5,5 X 5,5mm- prawdopodobnie zrazik inwolucyjnej tkanki tłuszczowej. Poza tym nie uwidoczniono w obrębie piersi innych oddzielających się zmian ogniskowych. Mam 52 lata. Czy to coś poważnego? Moja siostra zmarła prawie 2 lata temu na raka piersi.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość stapler
Taka zmiana nie budzi niepokoju. Jest niewielka i w obrazie USG nie sugeruje zmiany typu nowotworowego lecz zwyrodnieniową (starzenie się gruczołu). Trzeba by dodatkowo rozważyć wykonanie mammografii, która w Pani wieku jest najbardziej diagnostyczna.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Henryka
Dziękuję za odpowiedz. Mammografię robiłam w pazdzierniku 2009 roku, nie wykazała niczego niepokojącego. Kolejna - w pazdzierniku tego roku. Zyczę Panu wszystkiego dobrego. Henryka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Komentujesz jako gość. Jeśli posiadasz konto, zaloguj się.
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Maksymalnie dozwolone są tylko 75 emotikony.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×