Skocz do zawartości
eChirurgia.pl
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...
Gość mocno zaniepokojona

Torebka kaszaka zrośnięta z tkankami i pozostałość ropnia

Rekomendowane odpowiedzi

Gość mocno zaniepokojona
Nadmienię, że miałam duży stan zapalny i ropny prawdopodobnie kaszaka na klatce piersiowej w okolicy mostka. W tym czasie chirurg wykonał ok. półgodzinny zabieg próby wycinania, czyszczenia - fachowo nazwany dziwnie * nacięcie i sączkowanie* (?), po którym pozostała torebka kaszaka zrośnięta z tkankami i pozostałość ropnia * w tkance podskórnej ognisko o zmniejszonej echogeniczności 1 cm*. Po zabiegu utrzymują się (już prawie miesiąc) przewlekle st. podgorączkowe. Chirurg wykonujący powiedział mi, że teraz nic mi nie można z tym zrobić, a czekać, jeśli się odnowi, co najmniej za pół roku, wtedy się wytnie (podobno trzeba byłoby wyciąć kawał mięsa i miałabym dziurę w klatce jak pięść). I co Pan o tym wszystkim myśli? Czy powinnam czekać albo poszukać innego lekarza, kliniki...? (mieszkam w maleńkiej miejscowości) Nadal nie wiem co z tymi stanami podgorączkowymi, czy będą cały czas się utrzymywać nawet przez pół roku, więc czy to groźne? (Czy można z taką temp. wytrwać bezpiecznie?). Może antybiotyk Dalacin C pomógłby mi, co Pan Doktor sądzi? Słyszałam, że jest silnie działający,i chyba musiałabym coś brać też przeciw grzybicy, ponieważ prawie zawsze (i ostatnio) po antybiotykach dostaję grzybicy pochwy i zewnętrznie, zwłaszcza po nowych współczesnych antybiotykach. Proszę chirurga o pomoc. Panie Doktorze, z góry dziękuję za odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość stapler
Proszę leczyć się u jednego chirurga. On na pewno znając Pani szczegóły kliniczne prawidłowe podejmuje decyzje. Niestety leczenie takich kaszaków jest długotrwałe i uciążliwe i dla pacjenta i także dla chirurga. Należy uzbroić się w cierpliwość. Stany podgorączkowe jeśli są w granicach do 37,5 stopnia nie są groźne skoro jeszcze tli się niewielkie ognisko zapalne. O tym czy należy i czy jest potrzeba zażywania antybiotyków musi zadecydować chirurg prowadzący. Ja bez badania bezpośredniego, na odległość nie mogę w tej sprawie decydować.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Komentujesz jako gość. Jeśli posiadasz konto, zaloguj się.
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Maksymalnie dozwolone są tylko 75 emotikony.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×