Gość Maria Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 Bardzo się martwię - w badaniu TK we wnęce wątroby i wzdłuż aorty stwierdzono węzły chłonne o średnicy 1,6cm, natomiast niejasny jest obraz w obrębie głowy trzustki i wyrostka haczykowatego, napisano, że nie można wykluczyć izodensyjnej masy rozrostowej o średnicy 2,4cm-poza tym trzustka bez zmian. Skierowano mnie na MRI. Od 25 lat choruję na cukrzycę, od 7 lat zdiagnozowany mam dermatomiositis - jak to wszystko rokuje, co może znaczyć taki wynik TK - bardzo proszę o odpowiedź - dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość haemophilus Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 Niestety na podstawie tych wyników badań nie można nic więcej powiedzieć niż opisał to radiolog. Dokładniejszym badaniem będzie MR. Powiększone węzły chłonne wskazują na toczący się w tej okolicy proces, ale czy zapalny czy rozrostowy to trudno powiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Maria Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 Dziękuje za błyskawiczną odpowiedź - proszę tylko powiedzieć, które z tych zmian lepiej rokują: zapalne czy rozrostowe? Czy może to być to...najgorsze? Bardzo się boję wyniku MR a nawet samego badania ponieważ na domiar wszystkiego mam klaustrofobię - czy można wykonać rezonans nie będąc cała w aparacie? czy głowa może być na zewnątrz - przepraszam za być może infantylną postawę, ale bardzo to przeżywam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 21 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2010 zapalne czy rozrostowe? - lepiej zapalne, rozrostowe świadczy o chorobie nowotworowej czy można wykonać rezonans nie będąc cała w aparacie? - niestety nie jest to możliwe czy głowa może być na zewnątrz? - nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi