Gość zaniepokojona Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2010 Czy mając stan zapalny i ropień prawdopodobnie kaszaka, usytuowanego przy mostku po lewej stronie, trochę na piersi, można usunąć kaszaka w całości wraz z torebką? Słyszałam, że zawsze w stanie zapalnym nie usunie się w całości. Jeśli jest odczuwalnie głęboko wrośnięty, i w razie nieusunięcia torebki w trakcie nacięcia i czyszczenia, gdzie należałoby oddać jakiś materiał (wydzielina?) do badania: do histopatologa czy do bakteriologa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2010 Raczej to się nie udaje. Najczęściej takiego zropiałego kaszaka nacina się (czasami łyżeczkuje) i sączkuje. Po wyleczeniu stanu zapalnego (nie zawsze jest taka potrzeba) można usunąć kaszaka w granicach zdrowych tkanek. Decyzja co do badania zawartości kaszaka jest podejmowana przez chirurga. Z reguły nie wysyła się takiego materiału do badania (jeśli zmiana jest ewidentna czyli jest to kaszak). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Magdalena Opublikowano 19 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 Ja mam wyciek ropy z kaszaka i boję się ho usuwać. Mam go na głowie przy przedzialku i na czole pojawiła się opuchlizna . Co robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pawcio321mg Opublikowano 26 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2021 Witam pękł mi kaszak chirurg coś tam mi usunoł i zamontował mi sączek który mam 3 dzień i cały czas leci mi ropa/krew śmierdzi strasznie ile trwa leczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi