Skocz do zawartości
eChirurgia.pl
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...
Gość Paulina

Ognisko hypoechogenne o charakterze zmiany litej w piersi

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Paulina
Miałam dzisiaj usg piersi. Oto jego wynik: w gruczole sutkowym lewym na godz.12 stwierdza się owalne ognisko hypoechogenne wielkości 20mm x 9mm o charakterze zmiany litej. na godz 7 3cm od brodawki sutkowej drobne ognisko hypoehogenne wielkości 6mm o charakterze litym. pod brodawka sutkową torbiel wielkości 3mm. na godz 8 torbiel wielkości 9mm. Lekarz onkolog zalecił powtórzenie usg za 2-3mc. jeśli będą się powiększać radził usunąć. mam 21 lat. moja babcia od strony taty po 65 roku życia miała raka piersi. Czy wycięcie jest konieczne? nie istnieją inne metody leczenia? powinna się liczyć z tym, że mogą się pojawić kolejne? jaki wpływ na powstawanie takich zmian może mieć obciążenie genetyczne? takie niewycięte ognisko hypoechogenne o charakterze zmiany litej może być początkiem zmiany nowotworowej?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość stapler
Czy wycięcie jest konieczne? - jeśli tak zadecydował onkolog to tak, nie można na 100% określić, że zmiany są łagodne nie istnieją inne metody leczenia? - nie powinna się liczyć z tym, że mogą się pojawić kolejne? - tak może niestety być jaki wpływ na powstawanie takich zmian może mieć obciążenie genetyczne? - niestety korelacja w raku sutka z rodzinnym występowaniem jest bardzo duża takie niewycięte ognisko hypoechogenne o charakterze zmiany litej może być początkiem zmiany nowotworowej? - tak, czasami tak się dzieje

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Paulina
jeszcze jedno pytanie - ognisko hypoechogenne o charakterze zmiany litej oznacza włókniaka, włókniakogruczolaka? jaka jest tego prawidłowa nazwa?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość stapler
Raczej bardziej to struktura z tkanki gruczołowej, mniej zbitej strukturalnie, może to gruczolak, odpowiedzią na to pytanie mogłaby być biopsja. O wszystkim musi zadecydować lekarz prowadzący.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Paweł
moja dziewczyna ma podobny wynik usg - cos o ognisku hypoehogennym litym i lekarz tez zalecil usuniecie, ale ona sie boi blizny. czy po takim usunieciu blizny sa bardzo widoczne?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość stapler
Nie, blizny zazwyczaj są niewielkie. Proszę wytłumaczyć dziewczynie, żeby się z tego powodu nie niepokoiła. Ważniejsze jest jej zdrowie niż zwykła blizna.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość dominika
miałam dziś usg piersi .wynik mnie zaniepokoił.w sutku lewym na godzinie 2 w okolicy okołobrodawkowej widoczne są dwa sąsiadujące ze sobą HYPOECHOGENNE GUZKI WIELKOŚCI 12*8MM i 5mm.Najprawdopodobniej o charakterze gruczolakowłókniaków.nie wiem co to może oznaczać.zaleca mi się pójście do onkologa.trochę się boję co dalej usłyszę.czy to jest groźne

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Komentujesz jako gość. Jeśli posiadasz konto, zaloguj się.
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Maksymalnie dozwolone są tylko 75 emotikony.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×