Skocz do zawartości
eChirurgia.pl
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...
Gość Justyna

Ból nóg, zakrzepica a wyniki krzepliwości krwi, d-dimery

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Justyna
Witam, Od kilku dni odczuwam bóle nóg, na jednej z łydek bardziej znajduje się widoczna żyła lecz nie jest to żylak. Dodatkowo od ok 1,5 m-ca odczuwam wzmożoną męczliwość i przyspieszoną akcję serca. Dolegliwości te wystapiły w czasie infekcji grypowej. Badania u kardiologa (Ekg, Holter, wyniki krwi) nie wykazały żadnego schorzenia w tym zakresie. Jedynie liczne okresy tachykardii, które zdaniem lekarza mają podłoże emocjonalne i nie są związane z somatyką. W zwiazku z pojawieniem się od kilku dni bólem nóg zwł pod kolanami i łydek postanowiłam zrobic badania krzepliwości krwi. Wyniki to: D-dimery-300 ng/ml przy normie do 490 ng/ml zas CRP 0,756 przy normie do 5, fibrynogen 2,8 przy normie do 3,5, INR 1,0 przy normie do 1,15, PT wsk. 96 przy normie do 130. Moje pytanie jest następujace czy wyniki tych badań zwł. D-dimerów i CRP z duzym prawdopodobieństwem wykluczają zakrzepicę oraz stan zapalny żył? Dodam, iż nie posiadam znaczących czynników ryzka tej choroby. I czy powinnam wykonac jeszcze jakies dodatkowe badania w tym kierunku, ponieważ czytajac artykuły medyczne stwierdza się, że przy malym lub średnim prawdopodobieństwie zakrzepicy prawidłowy poziom d-dimerów pozwala bezpiecznie wykluczyć zakrzepowo-zatorową? Poza tym chciałabym się dowiedzieć jaka jest tak naprawdę przyjeta norma d-dimerów? Ponieważ robiąc te badania rok temu (wynik 95 ng/ml) w innym laboratorium zakres referencyjny wynosił od 64 ng/ml do 246 ng/ml. Więc porównując obecny wynik (300 ng/ml) do norm tamtego laboratorium przekracza on normę zaś miesci się w normie laboratorium, w którym byl wykonywany. Czy moze być aż taka róznica w zakresach norm laboratoryjnych? Bradzo proszę o pomoc w uzyskaniu odpowiedzi. Z góry dziękuje/Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość stapler
Moje pytanie jest następujace czy wyniki tych badań zwł. D-dimerów i CRP z duzym prawdopodobieństwem wykluczają zakrzepicę oraz stan zapalny żył? - te badania w 100% nie wykluczają zakrzepicy żylnej, aby potwierdzić lub wykluczyć tą chorobę należałoby wykonać USG Doppler układu żylnego Poza tym chciałabym się dowiedzieć jaka jest tak naprawdę przyjeta norma d-dimerów? - wszystko zależy od laboratorium analitycznego, norma w każdym laboratorium może być inna Czy moze być aż taka róznica w zakresach norm laboratoryjnych? - tak może być

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Ola
Ja też mam pytanie, moje wyniki badań wyglądają tak: czas =17,1 s. czas ktr.=12,9s norma: 11,2 - 16s wsk. PT=75,7% norma: 80 - 120 % INR =1,41 norma: 0,8 - 1,2 i z tego co udało mi się wyczytać w sieci to obniżony wskaźnik PT i podwyższony IRN moga wskazywać na słabą krzepliwość. Dobrze to rozumiem? Chodzi mi o weryfikację mojego rozumowania. Dodam, że do lekarza idę za kilka dni, ale chciałabym wiedzieć już teraz. z góry dziękuję:)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość stapler
Tak, może to świadczyć o zaburzeniach w krzepnięciu krwi w tym przypadku zmniejszonej krzepliwości, ale tak nieznaczne odchylenia od normy nie dają żadnych implikacji klinicznych. Klinicznie przejawia się to jakimiś objawami przy 2-3 krotnych odchyleniach (zmniejszeniu i zwiększeniu wsk.PT i INR). Badania można kontrolnie powtórzyć za 2-3 tygodnie, gdyż często w ich zakresie występują takie zmiany (błąd laboratoryjny to około 10% wartości wyniku).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość danka
Odebrałam wyniki, 6400 przy normie do 1000. Po operacji woreczka (złogi) laparoskopowo po kilku dniach wystąpił silny ból w lewej łydce.Lekarz kazał zrobić badanie krwi, Doppler nic nie wykazał. Czy tak wysoki wynik jest niebezpieczny, dostałam zastrzyki przeciwzakrzepowe.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość wysokie dimery

INR 0.99 norma 0.80-1.20
wskaźnik protrobinowy 101.00%   norma 80.0-120.0
czas- 10.7- sek     8.64-12.96
Ast 17  norma < 34
dimery ilościowo 1214     norma 500 

 

co to może być

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Komentujesz jako gość. Jeśli posiadasz konto, zaloguj się.
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Maksymalnie dozwolone są tylko 75 emotikony.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×