Gość Marcin Opublikowano 12 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2010 Witam! Dzisiaj odebrałem wyniki badań laboratoryjnych krwi. Oto one: AST 18,8 U/l ALT 12,6 U/l Bilirubina całkowita 72,7 mikromol/l Fosfataza zasadowa 31,4 U/l GGTP 21,1 U/l Wyników nie konsultowałem do tej pory z żadnym lekarzem, jednak zauważyłem czterokrotnie przekroczony maksymalny poziom bilirubiny całkowitej (na karcie zawarte są informacje o min i max poziomach). Dodatkowo dodam, że czasami odczuwam bóle brzucha, gałki oczne nie są białe - barwa przypomina lekko żółtą, czasami lekko przekrwione. Proszę o informację, czy powyższe wyniki i objawy mogą jednoznacznie wskazywać na jakąś chorobę? (jaką?) Czy muszę udać się do lekarza z wynikami badań, czy konieczne będą jakieś dodatkowe badania? Czy istnieją *domowe* sposoby na obniżenie poziomu bilirubiny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 12 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2010 Proszę o informację, czy powyższe wyniki i objawy mogą jednoznacznie wskazywać na jakąś chorobę? (jaką?) - ma Pan żółtaczkę, przyczyn tego stanu może być wiele, wymaga to dokładnej diagnostyki (żółtaczka przedwątrobowa, wątrobowa, pozawątrobowa patrz: http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BB%C3%B3%C5%82taczka_%28medycyna%29) Czy muszę udać się do lekarza z wynikami badań, czy konieczne będą jakieś dodatkowe badania? - trzeba w tej sprawie pilnie skonsultować się z lekarzem, zapewne będzie konieczne wykonanie USG jamy brzusznej, dodatkowych badan laboratoryjnych, byc może TK jamy brzusznej, może konsultacja hepatologa Czy istnieją *domowe* sposoby na obniżenie poziomu bilirubiny? - najpierw trzeba poznać przyczynę żółtaczki (objaw choroby), a potem dopiero podjąć odpowiednie działania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Marcin Opublikowano 13 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2010 Dziękuję za szybką i wyczerpującą temat odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi