Skocz do zawartości
eChirurgia
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...
Gość Dominik

Żylak powrózka nasiennego a mniejsze jądro

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Dominik
Witam Panie Dr mam pytanie dotyczące żylaków powrożka nasiennego ponieważ posiadam je a dokładnie nawróciły mi się one ok 7 msc temu i mam teraz mniejsze jądro tam gdzie wystepuje zylak czyli lewa strona czy ma to może coś wspólnego ?? i czy instnieje taka operacja aby one nie schodziły nadal mi ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość stapler
Tak może być, że w wyniku występowania przez długi okres żylaków powrózka nasiennego może dojść zmniejszenia się jądra w skutek niedokrwienia (zaniku tkanki jądra). Oczywiście stosuje się leczenie operacyjne żylaków powrózka nasiennego. Najlepiej w tej sprawie skonsultować się bezpośrednio z urologiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Dominik
aha no ok ale panie Dr najlepsze jest to że ja już byłem kiedyś operowany na żylaki powrózka nasiennego i one mi powróciły, czy można przeprowadzić tak operacje aby one się nie nawracały? Pozdrawiam i dziękuje za odp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość stapler
Trzeba ponownie wykonać zabieg na żylaki, najlepiej przeprowadzić ten zabieg inną metodą (np. laparoskopowo)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Dominik
aha dziękuje a moze mi pan odpowiedzieć na ost pytanie?? czyli na to czy mogę ćwiczyć na siłowni po zabiegu ?? ponieważ siłownia to mój drugi dom pozdrawiam i dziekuję serdecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość paweł
jestem prawie rok po operacji zykakw jader chce sie dowiedziec ile czasu nalezy czekac na powrot plemnikow? pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pablo
Czy w ogóle powstawanie żylaków ma związek z bardzo aktywnym uprawianiem sportu? Od 12 lat uprawiam zawodowo mocno obciążającą dyscyplinę i mniej więcej od tylu też lat kojarzę te żylaki. Gdy dotykam to czuć żyły. Jest ich dużo, są poskręcane, lewe jądro jest nieco obniżone, samo jądro nie boli i jest mniejsze niż prawe, ale gdy mocniej ścisnę te żyły, to boli, szczególnie jest taka żyłka mniejsza, jakby skręcona, która boli przy mocniejszym uścisku lub uderzeniu, ból mam od roku. Czasami drętwieje mi lewa noga, ale kojarzę to raczej ze skrzywieniem kręgosłupa i rwą kulszową. Wizytę u urologa mam we wrześniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pablo
AA i mój ojciec miał przepuklinę pachwinową po lewej stronie...nie wiem czy to ma jakieś znaczenie...:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość damian
Witam jestem 8 tyg. po operacji żylaków powrózka nasiennego. W dalszym ciągu odczuwam delikatny ból - dyskomfort ale martwi mnie bardzo, że w znacznym stopniu zmiejszyły mi się jądra i z opserwacji wydaje mi się że one się zmniejszają. Nie mam checi na sex a jak juz uprawiam to jadra sa tak pomniejszone ze lataja we wszystkie strony. Co trzeba zrobic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi