Gość Dawid Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 Mialem juz 3 razy OZT w ciagu roku spowodowane naduzyciem alkocholu. Z kazdym kolejnym razem przebieg choroby jest powazniejszy. Ostatnie OZP wystapilo w pazdzierniku tego rozku , zaskoczylo mnie to poniewaz ograniczalem calkowicie spozywanie alkocholu lecz zdazyl sie ciag trwajacy 4 dni po ktory odrazu trafilem do szpitala. Od tamtej pory nie spozywam alkocholu , zarzywam leki oraz stosuje diete, lecz nie mam juz takiego apetytu jak przed wystapieniem choroby, zaznaczyc ze mam dopiero 18 lat. Chcialbym sie dowiedziec jak dlugo mozna zyc z tak zniszczona trzustka i czy jak bym nie pil alkocholu np. przez najblizszy rok stowal diete oraz zarzywal lekow czy nadal zapalenie by wystepowalo po jednorazowym wypiciu kilku drinkow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 Niestety w Pana przypadku bezwzględnie musi Pan unikać alkoholu. W Pana przypadku nawet niewielkie ilości alkoholu mogą wywołać ostre zapalenie trzustki. Tak Pana trzustka reaguje na alkohol i nie da się tego w żaden sposób wyleczyć. Stan trzustki najlepiej ocenić na podstawie badania USG i/lub TK. Trzeba niestety utrzymywać dietę, zażywać odpowiednie leki. Można w ten sposób zregenerować miąższ trzustki. Niestety, ale musi Pan przestrzegać bezwzględnie unikania wszelkich postaci alkoholu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ula Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 niedawno wyszlam ze szpitala .mialam ostre zapalenie trzustki. nigdy wiecej nie napije sie alkoholu .boje sie cokolwiek zjesc...... niewiem co mam gotowac.czy ta choroba zawsze powraca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 Nie zawsze powraca. Najczęściej jest to incydent jednorazowy. Na pewno należy unikać alkoholu. Dieta jak na stronie: http://www.echirurgia.pl/diety/dieta_trzustka.htm przez około2-3 miesiące Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość piotrek Opublikowano 16 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2010 jak bendziesz piła to grozi ci resekcija trzustki tak jak umnie ale na 10 osób przeżywa średnio 3 mi się udało tobie tesz żysc zdrowia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kuba Opublikowano 14 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2011 mi sie nie udałało niestety:( ale tu tez jest fajnie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zgred Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 kuba - to nie strona dla ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jester Opublikowano 19 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 Mozna chlac po zapaleniu trzustki,ja tak robie ,tyle ze zamiast co tydzien teraz pije raz w miesiacu,nie przesadzajcie z tym straszeniem ludzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość AA bolek Opublikowano 6 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2012 pewnie ze mozna nie bujkta sie ludziska alkochol jest dla ludzi i chuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość chora Opublikowano 4 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2012 Powinniście usunąć odpowiedzi, gdzie piszą , że można pić alkochol przy OZt...Masakra...To typowe samobojstwo :-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość piotrek s. Opublikowano 5 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2012 Alkohol w każdej postaci i każdej ilości szkodzi ewidentnie trzustce. Piszą o tym wszystkie poważne publikacje medyczne. Dewagacje niemerytoryczne na ten temat to jak dyskusja na temat *czy ogień można gasić benzyną?*. Proszę Admina forum o usunięcie jednego wulgarnego posta umieszczonego w tej dyskusji (wskazywać chyba nie muszę). pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość barman Opublikowano 12 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 wyszedem tydzien temu ze szpitala ,lezalem na OZT,scisla dieta w szpitalu(nawet wody nie moglem).Czy w moim przypadku rozpoczecie diety lekkostrawnej rozszezonej(jogurty,zypy lekko strawne,mieso drobiowe gotowane)nie jest za wczesne?dziekuje,pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magda.p Opublikowano 17 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 co wy ludzie piszecie,życie wam nie miłe.posuchajcie,mam 30 lat ,piłam prawie 10 lat,mam przewlekłe zapalenie trzustki,poszerzony przewód wirsunga 3mm.od 1/5roku nie pije biore tylko jeden lek 3 razy dziennie kreon25000.i pić już w życiu nie będe mam dla kogo żyć mam dziecko i musze i chce je wychować z picia mi nic nie przyjdzie i obiecałam to mojemu dziecku.zróbcie tak jak ja obiecajcie komuś na kim wam bardzo zależy,może pomoże.pozatym nie warto umierać przez alkochol,to wstyd.ratujcie sie puki jeszcze możecie,życie jest piękne i krótkie żeby je przepić,za dużo tracimy przez picie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anna Opublikowano 18 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 Jestem przerażona. Mój mąż alkoholu za kołnierz nigdy nie wylewał nawet po pierwszym zapaleniu trzustki. Teraz jest dwa tygodnie w szpitalu i lekarze ,żeby zastosować odpowiednie leki muszą go zoperować,tzn zrobić 10-15cm nacięcie w celu wprowadzeniu drenażu i sączków bo są jakieś ropnie , sprawdzić czy nie ma zwłóknienia przy otrzewnej. Obecnie jest to jego 4 pobyt w szpitalu w przeciągu 5 lat . W tamtym roku trafił już z ostrym martwiczym zapaleniu trzustki a teraz już są takie powikłania ,że strach myśleć o najgorszym a on chyba udaje albo zgrywa harcerzyka jakby chodziło o wyrwanie zęba. Mimo ostrych ostrzeżeń lekarzy i najbliższej rodziny po każdym pobycie w szpitalu tak w miesiąc,najdalej dwa zaczynał od delikatniejszych trunków aż kończył na czymś znacznie mocniejszym. Co ja mam teraz o tym wszystkim myśleć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Monika Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Magda P -Proszę cię o kontakt(adres e-mail)Monika 35lat z podobnym problemem.Baaardzo proszę o kontakt.Podam Ci numer tel.bo email mam z nazwiskiem ,a nie mam siły teraz nowego zakładać.Dajdzwonka albo napisz mi swój e-mail.Też mam dzieci i boję się tej choroby.Proszę odezwij się!!!!!Mój numer 504261645 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość joan Opublikowano 28 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 Magda Monika proszę Was kontakt. Szczególnie Magdę. Mamy chyba podobny problem. Chciałabym z kims porozmawiać o alkoholu trzustce itd. olimpia760@wp.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi