Gość IwonaS Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2009 Doktorze, byłam dziś na badaniu USG piersi, ponieważ wyczułam sobie jakąś grudkę w piersi. Zacytuję opis wyniku : *Piersi o utkaniu gruczołowym. W piersi lewej na godz 2 hypoechogeniczne, lite ognisko o śr. 13 mm. W piersi prawej na godz 12 torbielka o śr. 5 mm. Doły Pachowe wolne* Mam 33 lata. Bardzo proszę o wyjaśnienie czy jest to coś poważnego i co dalej robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2009 Raczej to nic poważnego raczej zmiany typu łagodnego w obu piersiach jedna zmiana w piersi lewej pewnie typu gruczolakowłókniaka (być może) druga to zwykła torbiel. Najlepiej byłoby wykonać biopsję cienkoigłową obu zmian, aby pogłębić diagnostykę. O tym jednak musi zadecydować lekarz prowadzący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ania Opublikowano 8 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 witam. Mam 25 lat i tez mam w piersi lewej ognisko przyotoczkowe lite hypoechogenne ok 15 mm, lekarz powiedział ze jest to włókniak( to moje 3 badanie usg i każdy lekarz tak samo przyznał ze na 99% to włókniak).od półtora roku włókniak nie powiększa się. najlepiej dla 100% pewności wykonać biopsję żeby w pełni być spokojna:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Joanna Opublikowano 11 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 Drogi Doktorze mam pytanie odnośnie mojego badania USG PIERSI. Opis badania brzmi*Piersi o utkaniu tłuszczowo -gruczołowym Podejrzanych zmian ogniskowych nie stwierdzam.W obu piersiach torbiele w prawej g.7-9mm, w lewej g.8-9mm. BIRADS 2 Pośrodkowo w okolicy mostka w miejscu wyczuwalnej zmiany widoczne tuż pod skórą hypoechogeniczne ogniskp ognisko 16*5mm-kaszak?zmiana lita?Wskazana biopsja zmiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość chirurg Tomasz Stawski Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 W obu piersiach torbiele w prawej g.7-9mm, w lewej g.8-9mm. - to zwykłe zwyrodnienie torbielowate piersi, można takie zmiany spróbować leczyć nakłuciami i opróżnieniami torbieli z ewentualnym dodatkowym badaniem cytologicznym torbieli (biopsja cienkoigłowa) BIRADS 2 - oznacza prawidłowy wynik ze zmianami łagodnymi w tym wypadku cystami, wynik ten oznacza brak zmian złośliwych Pośrodkowo w okolicy mostka w miejscu wyczuwalnej zmiany widoczne tuż pod skórą hypoechogeniczne ogniskp ognisko 16*5mm-kaszak?zmiana lita? - to guzek niewiadomego pochodzenia, zapewne kaszak Wskazana biopsja zmiany - radziłbym jednak z tym problemem udać się bezpośrednio do chirurga, który wytnie guzek w warunkach ambulatoryjnych i podda go w całości badaniu histopatologicznemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gini Opublikowano 19 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 moze mi ktos doradzi mam 25 lat i dzis robiłam usg piersi:Piersi o buowie gruczołowej,na godz 9 w prawej piersi w okolicy otoczki brodawki nie regularna zmiana hypoechogeniczna o wym 13.2mmna 5.9mm,na godz 7 obwodowo zmiana torbielowata o sr:5.2,w miejscu zgrubienia zmiana ogniskowa lita izoechogeniczna o wym 13.2 na 9.1.skura i tkanka podskurna prawidłowe. wezły chłonne prawidłowe. wiem brzmi groznie.z tego co czytam to lite zmiany to czesto rak,a i biopsje robie za tydzien, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi