Skocz do zawartości
eChirurgia.pl
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...
Gość jelitowiec2

Czułość badania RTG jelita z podwójnym kontrastem

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jelitowiec2
Witam serdecznie! Mam 27 lat. od paru miesiecy mam problemy jelitowe- papkowate stolce 3-5 razy dziennie, czeste oddawanie gazow, rano jak sie przebudzam najczesciej mam lekkie skurcze jelita i zaraz ide oddac stolec. Pierwszy stolec jest uformowany a nastepne juz sa papkowate. Raz wydawalo mi sie ze zobaczylem skrzepik krwi w stolcu ale bylo to tylko raz. Byłem u lekarza gastroenenterologa ktory tylko mnie zwazyl( od pierwszych objawow przytylem 9 kg obecnie waze 110kg.) i podusił brzuch reka lekko kulo mnie w lewym podbrzuszu podczas tego duszenia. Zlecil badania krwi oraz kalu( CRP, OB, morfologia, alata, aspat, Anty HBS i anty HCV, amylaza z krwi i moczu, przyswajanie Fe , badanie kału na pasozyty i candide.) Na podstwaie tego zdiagnozował zespol jelita drazliwego. Co miesiac robie profilaktycznie badania krwi gdyz boje sie ze to jednak nowotwor jednak co miesiac wychodza w normie, badalem takze 4 razy kal na obecnosc krwi utajonej i zawsze wynik byl ujemny. Zrobiono mi rowniez USG jamy brzusznej a takze na własna reke zrobilem badanie rtg z podwojnym kontrastem u doswiadczonego radiologa. Wyszło ze na calej dlugosci jelito nie wykazuje zmian i ze uwidoczniel sie zdrowy wyrostek robaczkowy. Mam pytanie czy w zwiazku z tym badaniem(rtg z kontratsem) moge byc juz spokojny co do nowotworu jelita? wiem ze kolonoskopia jest najlepszym badaniem ale czy w moim wieku nie wystarczy badanie z wlewem?jak czulum badaniem jest to badanie?czy ukazuje np. stan esicy?odbytnicy?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość haemophilus
Jeśli badanie zostało wykonane prawidłowo, badanie na krew utajoną w kale jest ujemne, nie ma przy tym ołówkowatych stolców, ani objawów wskazujacych na raka jelita grubego to można wstępnie wykluczyć takie rozpoznanie. 100% pewność może dać kolonoskopia. W Pana wypadku objawy nie wskazują raczej na chorobę nowotworową, ale na zespół jelita drażliwego ewentualnie enteropatię.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość bartekcivic
czyli po badaniu rtg z kontrastem moge byc spokojny ze nie mam w jelicie i odbytnicy raka? badanie moglo przeoczyc co najwyzej stan zapalny?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość stapler
100% pewność może dać tylko kolonoskopia. Niewielka zmiana nowotworowa łatwo może być przeoczona w badaniu kontrastowym jelita grubego.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość doktor
czulosc rtg jelita z kontrastem = 90 procent ale jak zrobisz sobie test do tego tumor mp 2 k to masz 100 procent bez kolonoskopii zadnej rtg jelita plus test tumor mp2 =100 procent ze niema zadnych zmian w jelicie tumor=test wykrywajacy najnowszej generacji -- 20 razy czulszy niz badanie kri utajonej w kale pozdro chlopie i nie boj sie wystarczy ci nawet samo rtg jelit

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Komentujesz jako gość. Jeśli posiadasz konto, zaloguj się.
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Maksymalnie dozwolone są tylko 75 emotikony.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×