Skocz do zawartości
eChirurgia.pl
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...
Gość Arek

Morfologia krwi, badania biochemiczne i badanie moczu

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Arek
Witam! Panie Doktorze, mam 21 lat i od jakiegoś czasu (2 lata temu wystąpiły już u mnie podobne bóle jednorazowo, następnie po dwóch latach pojawiają się właśnie od czasu do czasu) doskwiera mi jakiś bliżej nieokreślony ból brzucha, a raczej ukłucia po prawej stronie. Ukłucia pojawiają się np. na 2-3 dni, nie przeszkadzają jakąś specjalnie, funkcjonuję normalnie, ale czuję pewien dyskomfort. Następnie znikają, nie dają o sobie znać, po czym znów wracają po np. miesiącu. Ten dziwny dyskomfort (i ewentualne rzadkie ukłucia) promieniują tak od prawego boku brzucha w linii prostej od pępka, po biodro, po pępek, ciut niżej niż pępek, raz jakby wyżej, pośrodku linii pępek-prawy bok. Ogólnie jest to taki nieokreślony dyskomfort w tym właśnie miejscu, na tej mniej więcej przestrzeni. W celu wykluczenia wyrostka robaczkowego albo problemów z wątrobą wykonałem badania krwi (morfologiczne i biochemiczne) i moczu. Prosiłbym o zinterpretowanie wyników i o ocenę, co może mi doskwierać. Czy jest to wyrostek, wątroba, a może coś innego? Morfologia krwi: 1) WBC 5,94 10*3/uL 4,00 - 10,00 NE% 48,5% 37,0 - 70,0 LY% 38,0% 20,0 - 45,0 MO% 11,4% 1,0 - 10,0 (i tutaj wzrost) EO% 1,9% 1,0 - 5,0 NE 2,88 10*3/uL 1,50 - 5,50 LY 2,26 1,00 - 4,50 MO 0,68 0,03 - 1,00 EO 0,11 0,00 - 0,50 BA 0,01 0,02 - 0,10 (i tutaj spadek) RBC 5,02 10*6/uL 4,10 - 5,90 HGB 15,7 g/dL 13,0 - 17,5 HCT 44,4% 42,0 - 54,0 MCV 87,6 fL 80,0 - 95,0 MCH 31,3 pg 28,0 - 33,0 MCHC 35,7 g/dL 33,0 - 37,0 RDW-CV 12% 11,6 - 14,8 PLT 203 10*3/uL 150 - 380 MPV 11,7 fL 6,5 - 11,6 (i tutaj wzrost) PCT 0,24% 2) Badania biochemiczne Fosfataza alkaliczna 70 U/I 32 - 122 ASPAT 25 U/I * 40 ALAT 24 U/I * 40 GGTP 13 U/I 11 - 50 Bilirubina całkowita 0,64 mg/dl 0,2 - 1,0 CRP 1,05 mg/l 0,0 - 5,0 3) Mocz - analityka ogólna Ciężar właściwy moczu 1,030 kg/l 1,012 - 1,028 (wzrost) PH 5,0 4,8 - 7,8 Białko (-) Glukoza (-) Ciała ketonowe (-) Urobilinogen 0,2 EU/dl 0,2 - 1,0 Bilirubina (-) Erytrocyty (-) Azotyny (-) Leukocyty (-) Nabłonki płaskie (pojedyncze w preparacie) Leukocyty (pojedyncze w preparacie) Bakterie (nieliczne w polu widzenia) Inne (liczne pasma śluzu w polu widzenia) Bardzo proszę o pomoc, z góry dziękuję i pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość stapler
Badania są prawidłowe i nic z nich niepokojącego nie wynika. Trudno mi określić bez bezpośredniego badania co może Panu doskwierać. Dolegliwości są niecharakterystyczne i mogą być spowodowane różnymi przyczynami lub też mogą wynikać z neuralgii czyli samoistnego podrażnienia nerwów. Może celem pogłębienia diagnostyki warto byłoby wykonać USG jamy brzusznej lub/i RTG odcinka lędźwiowo-krzyżowego kręgosłupa. O wszystkim musi zadecydować lekarz prowadzący.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Arek
Panie Doktorze, jutro mam badanie USG. Chciałbym jedynie dodać, że ten dziwny ból trwa do dziś. Ukłucia są częstsze, intensywniejsze, mam wrażenie jakbym w brzuchu miał kolkę. Ta kolka promieniuje od prawa do lewa, czasem odczuwam ją również w klatce piersiowej, pod żebrem - również po prawej stronie. Ukłucia są najbardziej intensywne tuż koło pępka i promieniują do prawego biodra. Ciągle mam wrażenie jakby to był wyrostek. W nocy śpię, nad ranem nic nie czuję, a w ciągu dnia ukłucia doskwierają mi podczas ruchu. Ale to też zależy od pozycji w jakiej się znajduję. Nie mam biegunki, raczej opróżniam się normalnie. Czasem występuje zatwardzenie. W jakim procencie wyniki tych badań wykluczają wyrostek robaczkowy? Z góry dziękuję Panie Doktorze, pozdrawiam serdecznie!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość stapler
Objawy i wyniki badań wykluczają zapalenie wyrostka robaczkowego na 90%.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość KAMILA
ja mam bakterie nieliczne w moczu.nablonki plaskie nieliczne,moczany bezpostaciowe nieliczne kryszt.szczaw.wapnia nieliczne ,odczyn kilowy rpr ujemny co te wyniki oznaczaja?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Komentujesz jako gość. Jeśli posiadasz konto, zaloguj się.
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Maksymalnie dozwolone są tylko 75 emotikony.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×