Gość Martaa Opublikowano 29 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2009 Mam 15 lat i zapadniętą częśiowo zapadniętą klatkę piersiową po prawej stronie. Strasznie mi to przeszkadza, dlatego chciałam zadać kilka pytań: - Co mogło spowodować to zapadnięcie? - Czy można to jakoś wyleczyć? - Jeżeli operacyjnie to na czym ta operacja miałaby polegać, czy byłaby bolesna, jak długa byłaby rehabilitacja i czy po niej można by było uprawiać jakiś sport? - Jeżeli rehabilitacyjnie to jakie są najlepsze ćwiczenia? Bardzo proszę o odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 29 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2009 To zapewne wada wrodzona, bez uchwytnej przyczyny, tak ukształtowały się żebra w czasie rozwoju płodowego. W tej sprawie najlepiej skonsultować się z ortopedą lub torakochirurgiem. O wszystkim musi zadecydować lekarz badający - operacja jest trudna, obciążająca, przebieg pooperacyjny z reguły bolesny, a rehabilitacja długotrwała (trwa miesiącami). O rehabilitacji i jakiej zadecyduje lekarz jeśli w ogóle zakwalifikuje Cię do zabiegu (czy w ogóle jest taka potrzeba). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi