Gość Dariusz Opublikowano 21 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2009 Witam. Przeszedłem wczoraj badanie gastroskopii i za nic w świecie nie rozumiem rozpoznania jak i diagnozy. Rozpoznanie: Linia *Z* poszerzona, o nierównej granicy /biopsja/. Błona śluzowa żołądka z zaznaczonym odczynem zapalnym, z pojedynczymi nadżerkami. Odzwiernik drożny, opuszka dwunastnicy, część pozaopuszkowa bez zmian. Diagnoza: Oesophagitis Gastritis chronica exacerbans. Proszę o odpowiedź. Dariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 21 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2009 Oznacza to zapalnie przełyku (odzwierciedlenie to poszerzenie linii Z czyli przejścia śluzówki przełyku w śluzówkę żołądka). I zapalenie błony śluzowej żołądka nadżerkowe (początkowe stadium owrzodzenia), przewlekłe, zaostrzone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dariusz Opublikowano 21 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2009 Dziękuję za odpowiedź. A czy jest to coś niebezpiecznego czego powinienem się obawiać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 21 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2009 Nie, to normalny, często występujący stan zapalny żołądka i przełyku. Leczenie to środki farmakologiczne zmniejszające wydzielanie kwasu solnego przez żołądek oraz dieta jak w chorobie wrzodowej żołądka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dariusz Opublikowano 21 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2009 Dziękuje bardzo. Uspokoiłem się. Teraz pozostaje tylko czekanie na wynik wycinka, który mi pobrano. pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi