Żylaki powrózka nasiennego po przepuklinie pachwinowej

u?ytkownik
Łukasz

Witam Panie Doktorze.
Rok temu przeszedłem operację przepukliny pachwinowej prawostronnej. Po operacji zauważyłem kulkę nad prawym jądrem i pokazałem to lekarzowi który mnie operował i stwierdził że widział u mnie małe żylaki powrózka ale że na razie nie mam czym się przejmować. Żylak jednak się powiększył gdyż ma średnicy około 1cm. Od pewnego czasu odczuwam ból jądra który przychodzi także na nogę i pachwinę. Chciałem zapytać jakie mogą być przyczyny powstawania żylaków po prawej stronie... Z tego co udało mi się wyczytać to rak nerki , zakrzepica żylna , rak przestrzeni zaotrzewnowej... Przyczyny bardzo mnie przeraziły i chciałem zapytać czy koniecznie musi być to taki poważny powód. I czy np przebyta przepuklina pachwinowa prawostronna tak jak w moim wypadku mogła mieć na to wpływ? A i czy operację przeprowadza urolog czy chirurg ogólny. Z góry dziękuję za odpowiedź

Reklama
u?ytkownik
stapler

Raczej te żylaki powstały na skutek w przeszłości obecnej przepukliny pachwinowej, która wywoływała ucisk na sploty żylne powrózka nasiennego. Po usunięciu przepukliny być może na skutek zawężenia kanału pachwinowego (typowe postępowanie przy operacjach przepuklin pachwinowych), zrostów nadal występuje niewielki ucisk co powoduje rozwój żylaków. Wątpię, że przyczyną żylaków w Pana przypadku jest rak (można go wykluczyć wykonując np. USG).
Leczeniem żylaków powrózka nasiennego zajmuje się urolog.

u?ytkownik
Kamil

Witam mam 20 lat mam problem z zylakami powrozka nasiennego nad lewym jadrem mam widoczna kulke nad prawym po kapieli tez sa wyczuwalne i widoczne a do tego mam problem z oddawaniem moczu czuje bol i pieczenie ponadto musze czakac na oddanie moczu czasem pojawia mi sie tez bol z tylu plecow i z przodu pod zebrem co to moze byc ?? prosze o szybka odpowiedz dziekuje za poswiecony czas ..

u?ytkownik
stapler

Być może to jest spowodowane żylakami powrózka nasiennego, ale możliwe, że u Pana występuje też np. zapalenie gruczołu krokowego. Na pewno trzeba w tej sprawie skonsultować się z urologiem i to dość pilnie.

Twoja odpowiedź