Gość Wojtek Opublikowano 9 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 Mój wynik rezonansu magnetycznego przedstawia się następująco; Na poziomie L5/S1 obecne jest znaczne obniżenie wysokości tylnej części krążka m/k oraz jego tylno prawo- boczna przepuklina o wym.ap 8mm, cc 15mm, bok- bok do 2 cm. Wypelnia ona prawy zachylek boczny na tym poziomie oraz dolną część prawego otworu m/k.Uciśnięty jest prawy korzeń S1 w zachyłku bocznym.Zwężone są oba otwory m/k bez ewidentnych cech kompresji korzeni w ich obrębie.Na poziomie L4/5 obniżona jest znacznie tylna część krążka m/k . Szerokopodstawowa tylna wypuklina krążka powoduje niewielkie modelowanie worka oponowego i niewielkie zwężenie zachyłków bocznych kanalu kręgowego i wejść do otworów m/k.Przerwanie ciąglości dolnej blaszki granicznej trzonu L2 z przepukliną dotrzonową krążka. Jak to wygląda z medycznego punktu widzenia , czy oznacza to konieczność poddania się zabiegowi operacyjnemu czy spróbować rechabilitacji? Za odpowiedz z góry serdecznie dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość haemophilus Opublikowano 9 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 Wszystko zależy od tego jak bardzo nasilone występują dolegliwości. Powinna Pani skonsultować się z neurologiem. Rahabilitacja nie będzie leczeniem przyczynowym, może wzmocnić jedynie mięśnie znajdujące się przy kręgosłupie. Nie zlikwiduje jednak objawów wynikających z ucisku na korzenie nerwowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Lukasz Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Ja mialem przepuchline na 12 mm i moj nerolog dziwil sie ze chodze mimo dretwienia lewej nogi.Czym predzej z tym badaniem do nerochirurga ustalac termin operacji.Teraz moze byc tylko gorzej .Ja jestem miesiac po operacji i juz zapomialem ze ja mialem.Naprawde nie ma sie czego bac .Ja jestem niezmiernie zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi