Gość adam Opublikowano 3 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2009 Witam. Od jakiegoś czasu uskarżam się pobolewanie kolan, aby wyeliminować inne niż spora waga przyczyny wykonałem badanie rezonansem magnetycznym. W opisie prawej nogi poza lekkimi zmianami przeciążeniowymi znalazło się coś takiego: *W objętej badaniem dalszej części trzonu kości udowej widoczne jest ostrokonturowane ognisko o zrazikowatej strukturze i policyklicznym obrysie zewnętrznym. Wymiary zmiany wynoszą około 5x2 cm. Badana struktura jest hiperintensywna w obrazach T2 zależnych, o zmniejszonej intensywności w T1, ulega intensywnemu i nierównomiernemu wzmocnieniu po podaniu środka kontrastowego. Nie wykazano współistnienia ewidentnych zmian naciekowych otaczającego szpiku kostnego, zmian w korówce ani poszerzenia przekroju kości udowej. Obraz MR może dopowiadać enchondroma.* Próbuję w sieci trochę informacji pozbierać, ale nie jestem w stanie dotrzeć co oznacza *ostrokonturowane ognisko o zrazikowatej strukturze i policyklicznym obrysie zewnętrznym* oraz *korówka*. Wiem, że czeka mnie teraz ciężka przeprawa i bardzo mi zależy na zrozumieniu wszystkich aspektów. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 3 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2009 patrz: http://pl.wikipedia.org/wiki/Chrz%C4%99stniak korówka to zewnętrzna warstwa kości (kość zbita) *ostrokonturowane ognisko o zrazikowatej strukturze i policyklicznym obrysie zewnętrznym* to opis struktury zmiany (zmiana prosto ujmując niejednorodna, dobrze ograniczona, o zróżnicowanej strukturze) Trzeba z tym wynikiem pilnie skonsultować się z ortopedą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi