Gość Kasia Opublikowano 23 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2009 W opisie histopatologicznym, który otrzymałam po operacji usunięcia żołądka razem z brzuszną częścią przełyku i opuszkiem dwunastnicy, jest użyte sformułowanie jak w temacie postu. Proszę o wyjaśnienie skąd najczęściej pobiera się komórki do badania i czy taki wynik jest równoznaczny z obecnością przerzutu do dwunastnicy lub trzustki. Od lekarza operujacego wiem, że makroskopowo nie było widać żadnych zmian i dlatego wykonano tylko *standardową* operację resekcjii. Dodam tylko, że w 20 węzłach chłonnych niczego nie znaleziono i w *bliższej granicy cięcia* też nie było komórek nowotworowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość haemophilus Opublikowano 23 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2009 W którym miejscu (lokazliacja: wpust, trzon czy część odźwiernikowa żołądka) znajdowała się zmiana rozpoznana przed zabiegiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kasia Opublikowano 24 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2009 W części odżwiernikowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość haemophilus Opublikowano 24 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2009 Wydaje mi się, że opisującemu badanie chodzi jednak o margines cięcia. Podejrzaną zmianę usuwa się zawsze z marginesem zdrowej tkanki i w tym wypadku znaleziono tu również komórki nowotworowe. Z wynikiem najlepiej udac się do lekarza prowadzącego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kasia Opublikowano 24 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2009 Lekarz prowadzący wykluczył możliwość *docięcia* ponieważ konieczne by było usunięcie całej dwunastnicy razem z trzustką ( teraz, po lekturze artykułu na ten temat w portalu, wiem,że z powodu ryzyka powikłań). Zostaje mi tylko chemia. Dziękuję za informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi