Gość Piotr Opublikowano 28 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2009 Po kolonoskopii, w czasie której usunięto mi trzy polipy, pobrano również do badania histopatologicznego próbkę z cyt.: * płaskiej 2 mm wyniosłości błony śluzowej na 40 cm*, (*polip dywanowaty esicy*, jak napisano w wypisie ze szpitala). Rozpoznanie tej próbki to*polipowaty, typu rozrostowego fragment śluzówki z cechami dysplazji małego stopnia*. Co to oznacza tak naprawdę i jakie sa konsekwencje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stappler Opublikowano 29 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2009 To łagodne zaburzenie różnicowania się i dojrzewania komórek błony śluzowej jelita grubego. Praktycznie nie wymaga leczenia, ale obserwacji (zwiększone ryzyko powstania nowotworu). Dalszym leczeniem (ewentualnym jeśli ma Pan dolegliwości) i obserwacją powinien zająć się gastroenterolog. Za około 1-2 lat wymagana kontrolna kolonoskopia (o ile tak zaleci gastroenterolog). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Magda Opublikowano 15 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2012 dzień dobry. Dziś odebrałam wyniki i od razu zaczęłam szukać odpowiedzi w znaczeniu polskim, lecz gdy coś tylko znajduję to niestety znaczenie związane z rakiem proszę o szybko pomoc wizytę mam za 2 tygodnie u ginekologa. to są moje wyniki Polypus cervicis uteri. nabłonek polipa miejscami wykazuje cechy małęj dysplazji. Endocervix normalis. Proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi