Gość Berus Opublikowano 28 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2009 Witam Jestem 70 dni po operacji żylaków powrózka nasiennego metodą palomo i chciałbym się dowiedzieć jakich ćwiczeń na siłowni mam unikać i jakie ciężary mogę podnosić oraz czy w ogóle mogę zacząć chodzić na siłownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 28 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2009 Zwiększanie ciśnienia w jamie brzusznej (np. w czasie podnoszenia ciężarów) powoduje zwiększone prawdopodobieństwo tworzenia się żylaków powrózka nasiennego. W zoperowanym jądrze nie powinny już takie żylaki wystąpić. Lecz jeśli Pan będzie ćwiczył zwiększając znacznie napięcie mięśni brzucha mogą powstać żylaki w drugim powrózku. Radziłbym zacząć uprawiać mniej obciążające mięśnie brzucha sporty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi