Gość Agnieszka Opublikowano 14 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2009 Moja mama miała kolonoskopię. W opisie badania stwierdzono: w górnym rectum okrężnicy policykliczny naciek dna długosci 5 cm - pobrano wycinki. Wnioski: ca recti. Rozpoznanie histopatologiczne: Powierzchownie pobrane wycinki błony śluzowej jelita grubego z cechami dysplazji dużego stopnia zarówno w nabłonku pokrywnym jak i wyściełającym gruczoły. Brak blaszki mięsniowej błony śluzowej w nadesłanych wycinkach uniemożliwia ocenę stopnia naciekania. Bardzo proszę o interpretację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 14 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2009 W badaniu kolonoskopowym wysnuto podejrzenie zmiany typu raka. Wynik histopatologiczny nie potwierdził tego rozpoznania tylko wykazuje formę przejściową komórkową, która może dać w przyszłości raka. Nie jest to wynik jednoznaczny. Radziłbym udać się do lekarza prowadzącego (najlepiej tego, który wykonywał kolonoskopię) - być może konieczne będzie powtórzenie badania i ponowne pobranie wycinków (wycinki nie pobrane z całej grubości śluzówki - mogą być niekompletne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Agnieszka Opublikowano 15 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2009 Byłam wczoraj z mamą u lekarza. W piątek będzie miała rektoskopię, żeby ponownie pobrać wycinki. Dziękuję za szybką odpowiedź. Rodzice są dla mnie najważniejsi, mam tylko ich. Tata też leży w szpitalu, ma astme i szereg innych chorób. Bardzo się boję, że mama będzie miała nowotwór. Będę czekać na wyniki i dam znać co i jak. Jeszcze raz serdecznie dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Agnieszka Opublikowano 29 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2009 Mam już wynik badania histopatologicznego: *Wśród licznych fragmentów o utkaniu: Adenoma tubulo-villosum coli pojedyncze strzępki : Adenocarcinoma tubulare mucosecretans (G2) infiltrans et partim necroticans. Bardzo proszę o wyjaśnienie i ewentualne rokowania leczenia. Wiem, że to nowotwór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi