Gość monia Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Witam Zostalam skierowana na usg tarczycy, gdyż TSH mam 0.05 Proszę o pomoc w interpretacji wyniku choć po minie Pani która robiła usg wnioskować mogę że coś jest nie tak płat prawy 29x29x52 obj. 24,4 ml płat lewy 26x27x51 obj. 18 ml grubość 0,7 płat prawy niejednorodny z kiloma ogniskami o echogeniczności śr do 7 mm oraz o wymiarach 19x25 plat lewy ze zmienami oniskowymi śr. do 17 mm oraz o wymiarach 35x24 mm dodatkowo w ogniskach zwapnienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Poziom TSH świadczy o dużej nadczynności tarczycy. Tarczyca jest powiększona i z dużymi zmianami guzkowymi (nawet powyżej 3 cm). Na pewno wynik trzeba skonsultować z endokrynologiem. Zapewne zadecyduje on o leczeniu operacyjnym. Wcześniej unormowanie poziomu hormonów tarczycy we krwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość monika Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Dziękuję za informację. Zastanawiam się tylko czy czekać na wizytę u endokrynologa czy iść prywatnie? Choć po przeczytaniu odpowiedzi myślę że zdecyduję się na to drugie. Dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Pilnie trzeba skontaktować się z endokrynologiem (duża nadczynność) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość monika Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2009 w dniu dzisiejszym odebrałam wynik FT4 - 15,38 pomol/ml już tego nie rozumiem proszę o wyjaśnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Magdalena Opublikowano 20 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2014 Witam Bardzo proszę o interpretacje wyniku USG tarczycy prawy płat tarczycy 3,6 ml lewy płat tarczycy 6,3 ml W obu płatach tarczycy widoczne liczne obszary o obniżonym echu o śr.do 5,6 mm o cechach torbieli koloidalnych.W płacie lewym niejednorodna struktura o wym.7,4x7,1 mm.Obrysy obu płatów gładkie.Ruchomość połykowa obu płatów zachowana.W obrębcie szyi nie uwidoczniono powiększonych węzłów chłonnych.Ślinianki przyuszne i podżuchwowe jednorodne,symetryczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi