Gość Sebastian Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Przypadkowo robiac badanie usg tętnic dogłowowych zdiagnozowano u mnie guzka tarczycy. Wyniki kolejnego usg i biobsji nic mi nie mowią a wizyta u endo doiero we wrzesniu. Moze wasze doswiadczenie i znajomosc tematu troche mnie uspokoja. Wynik usg Płat prawy 1,7x1,7x4,5 lewy 1,6x1,5x4,6 Cieśń 0,4 cm Tarczyca niepowiększona. Echogeniczność i struktura miąższu w normie. Prawy płat bez zmian. W lewym płacie guzek hypoechogenny z mikrozwapnieniami wm 1x0,9x1,3. Przepływy miąższowe nieznamienne, nie są wzmożone. Okoliczne wezły chlonne bez zmian. teraz wynik biobsji : liczne rozproszone grupy oraz pojedyńcze płaty tyreocytow z widoczną anizonukleozą oraz ogniskowym pofałdowaniem błony jądrowej(grooves), miejscami formujący struktury papilarne. Obraz cytologiczny budzi podejrzenia rozrostu papilarnego tarczycy. Mam nadzieje ze ktos mi to wytłumaczy w miare przystepny sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Taki opis wskazuje na podejrzenie zmiany nowotworowej (podejrzenie raka typu brodawkowatego) - wskazane leczenie operacyjne. Radzę wcześniej udać sie z tym wynikiem na konsultację do endokrynologa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Sebastian Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Dziekuje za szybka odpowiedz. Czy mam rozumiec ze inne typy raka np pecherzykowaty, anaplastyczny sa raczej wykluczone?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Bardzo małe prawdopodobieństwo, że to właśnie taki typy raka jak Pan pisze wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Sebastian Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Jeszcze raz dziekuje za szybkie odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi