Skocz do zawartości
eChirurgia.pl
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...
Gość maunka

Guz pęcherzykowy tarczycy

Rekomendowane odpowiedzi

Gość maunka
Witam Choruję od kwietnia , mam swierdzoną niedoczynnosc hashimoto ,biorę Euthyrox N 75 moje ostatnie wyniki: TSH- 1,830 /norma 0,400 FT4 [wynik 1.18, norma (0.8 - 1.9)] FT3 [wynik 3.25, norma (1.8 - 4.2)] wynik usg- guz na prawym płacie tarczycy 2,6 cm ,wynik biopsji -guz pęcherzykowy ,tyreocyty w układach pęcherzykowych. Czy to jest groźny guz ? Czy konieczna jest operacja ,czy jest może inny sposób na wyleczenie ? Czy powinnam zażywac jakieś witaminy ,jeśli tak to jakie ? lekarz nic mi nie doradził. Narazie jest na urlopie a ja strasznie się boję . Proszę o odpowiedź Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość stapler
Trzeba poczekać na weryfikację wyniku przez lekarza prowadzącego. Guz jest duży, a guz pęcherzykowy jest wskazaniem leczenia operacyjnego (podejrzenie raka). Patrz artykuł: http://www.oncology.pl/pokaz.php?artykul=27&dzial=1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość maunka
Witam Jestem już po operacji , guz został wycięty i prawy płat tarczycy z cieśnią Pobrane tkanki i narządy : 1.Tarczyca płat prawy z guzem 2.Tarczyca poza guzem Rozpoznanie patomorfologiczne : 1.Adenoma folliculare Diameter 3,5x3x2,5 cm 2.Thyreoditis lymphocytica. Bardzo proszę o przetłumaczenie . Dziękuję i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość stapler
1. Gruczolak pęcherzykowy. Wymiary jak wyżej 2. Zapalenie limfocytarne tarczycy gruczolak jest łagodnym nowotworem, usunięcie go całkowicie usuwa schorzenie

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Piotr
maunka, mam pytanie - czy miałaś powiększone węzły chłonne? Ja mam generalnie sytuację podobną jak Ty wtedy, tylko guzek mniejszy ale za to nieco powiększone węzły chłonne (zęby zdrowe, badania krwi nie wskazują na żaden stan zapalny) i się zastanawiam czy te węzły przemawiają za złośliwością mojego nowotworu czy nie... Lekarze każą mi czekać na operacje i badanie histopatologiczne i jakby w ogóle ignorowali te węzły:(

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Piotr
Albo pytanie ogólnie do lekarza: czy węzły chłonne powiększają się przy wszystkich nowotworach tarczycy czy tylko przy złośliwych?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Ania
Witam! W październiku zdiagnozowano u mnie guz na tarczycy. Badania wykazały, ze ma on 2 cm, a wynik biopsji: guzek pęcherzykowy bez możliwości określenia charakteru biologicznego. Izolowane płaciki i grupy z tyreocytów o jadrach nieco polimorficznych, w większości z delikatnymi jąderkami, a gdzieniegdzie również z przejaśnieniami chromatyny. W tle krew - brak koloidu. .Czy ktos mógłby powiedzieć czego sie spodziewać? Czekam na operacje, ale chcę sie jak najszybciej dowiedzieć co to jest i wertuje strony wirtualne w poszukiwaniu informacji...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Komentujesz jako gość. Jeśli posiadasz konto, zaloguj się.
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Maksymalnie dozwolone są tylko 75 emotikony.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×