Gość Beata Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Proszę o informację nt. interpretacji i rokowań wyniku badań po operacji usunięcia fragmentu jelita grubego z guzem rozpoznanie kliniczne -guz wynik badania adenocarcinoma coli. G3 [M-8140/3] infiltratio carcinomatosa telae serosae [M8010/3] nodi lymphatici sine laesionibus [M-00100] boczne linie cięcia chrurgicznego wolne od zmian nowotworowych pT4N0 Astler-Coller B2 nadesłano fragment j.grubego 10 cm z ścianą z guzem 6 cm w odl. 2 cm od linii cięcia Surowicówka poszarpana 7 węzłów chł. do 0,5cm (13wyc, 8bl.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Gruczolakorak okrężnicy (3 stopień zaawansowania histoaptologicznego w skali 3 stopniowej - bardzo agresywny) Naciek raka na surowicówkę (bardzo zaawansowany miejscowo) Węzły chłonne bez uszkodzenia. Rak wycięty doszczętnie, bez przerzutów w węzłach. Rak agresywny miejscowo bardzo zaawansowany, ale bez przerzutów do węzłów chłonnych. Z wynikiem należy skonsultować się z onkologiem - być może konieczna będzie jeszcze chemioterapia (o tym zadecyduje po badaniu onkolog). Teoretyczny czas 5-letniego przeżycia pacjenta w tym stanie zaawansowania ok. 50% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość elka Opublikowano 29 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2010 Dzień dobry. Mam wynik badania kolonoskopii. Bardzo krótki i suchy - adenocarcinoma coli M-8140/3. Co to znaczy? Kiedy przeglądałam forum widziałam, że z reguły podawane są dodatkowe opisy, np. G1, lub co s innego. W moim wypisie tego nie ma. Tylko to co napisałam i numer preparatu. To dobrze czy źle, że tak niewiele jest informacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mau Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 Mam dokładnie to samo pytanie co ELKA powyżej. Taki sam krótki opis badania, pobrano 8 wycinków z guza wstępnicy. Adenocarcinoma M-8140/3 necroticans, coli i nic więcej. Bardzo proszę o odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi