Skocz do zawartości
eChirurgia.pl
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...
Gość Marek z Gliwic

Bóle po kilku miesiącach po operacji przepukliny związane z uczuciem skrócenia i bólu powrózka

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Marek z Gliwic
Przeprowadzono u mnie ponad trzy miesiące temu operację przepukliny pachwinowej prawostronnej metodą laparoskopową z użyciem siatki ( wcześniej, w dzieciństwie miałem tylko przepuklinę lewostronną). Po operacji chirurg stwierdził, że zabieg nie w pełni się udał, gdyż ze względu na niewielkie ilości tłuszczu i ograniczone pole widzenia nie mógł dokładnie przyszyć, zamocować siatki. Czy nie należało wtedy dokonać tradycyjnego nacięcia, by uniknąć ryzyka wznowy? Do dzisiaj odczuwam bóle w okolicy, gdzie znajduje się siatka i pojawiające się tam wybrzuszenie, jednak największy problem wiąże się z bólem powrózka w worku mosznowym, który podczas bólu w okolicach siatki jakby skraca się, powodując podciągnięcie jądra w górę. Domyślam się, że powrózek leży na siatce i gdy tam następuje wybrzuszenie, to zostaje jakby skrócony. Dlaczego jednak boli on również w worku mosznowym, dając objawy podobne do bólu jądra? Na ile może to być objaw trudnego gojenia się po nie do końca udanej operacji, a na ile występuje ryzyko wznowy? Czy prawie cztery miesiące występowania takich bólów to nie za długo ( przy oszczędnym stylu życia)? Czy lekarz wykonujący USG może obecnie stwierdzić wznowę lub z dużą pewnością ją wykluczyć - jednym słowem czy chirurg będzie to widział na USG czy tylko przypuszczał?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość DD
Najlepiej idź do lekarza i pogadaj z nim o tym.Być może będzie potrzeba ponownej operacji.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Jarek
Ja mam ból w jądrze już 5 lat po operacji przep.pach.prawostronej metodą Lichtenschteina.I cóż dalej robić ? pewnie nic ,bo nstępny jeszcze gorzej to poprawi !

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość stapler
Radzę w tej sprawie skonsultować się ponownie z chirurgiem. On powinien po badaniu zadecydować o dalszym sposobie postępowania.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Komentujesz jako gość. Jeśli posiadasz konto, zaloguj się.
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Maksymalnie dozwolone są tylko 75 emotikony.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×