Gość anna Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Witam. Jestem 25-cio letnią kobietą. Od ponad roku dokucza mi promieniujący ból prawej strony brzucha. Jestem w 2 miesiącu ciąży i ból stał się coraz mocniejszy. Po serii badań ginekologicznych lekarz stwierdził, że mam małą torbiel na prawym jajniku ,która się zmniejsza z 20mm do 13mm i że to może byc przyczyną bólu. Lecz kiedy leżę ból znika jak ręką odjął, natomiast, kiedy stoję lub chodzę i ból powraca i ma to miejsce kilka krotnie w ciągu dnia. Proszę o poradę co jeszcze może byc przyczyną tej dolegliwości oprócz tej torbieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Musi Pani zdawać sobie sprawę, że sama ciąża może tez dawać niewielkie dolegliwości bólowe. Rozwijająca się macica wraz z płodem może uciskać na sąsiadujące narządu (np. na jajnik z torbielą, nerkę, moczowody, nerwy okoliczne) i wywoływać ból (zwłaszcza w czasie stania lub chodzenia, a ustępować w czasie leżenia - przemieszczenie się macicy i zwolnienie ucisku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi