Gość Anna Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Witam serdecznie, mam 25 lat, jeszcze w czasie liceum zauważyłam małe zgrubienie w lewej piersi (górny,wewnętrzny kwadrat), które zostało zbadane przez lekarza ginekologa wraz z wykonaniem usg. Zgrubienie nadal jest tylko nieco większe, poza tym lewa pierś różni się od prawej tzn. dołek na szczycie brodawki (pod wpływem dotyku powierzchnia się wyrównuje), przechylona - wciągnięta ku górze i troszkę bardziej *spękana* na szczycie. Wyczuwam też przerwy w strukturze piersi, 2 promieniste rowki od sutka a ostatnio podczas pływania boli mnie lewa ręka, pacha. Moje piersi zmieniają się w czasie cyklu, przed miesiączką stają się bardzo nabrzmiałe i bolące. W mojej rodzinie nie występował nowotwór piersi. Od pół roku przyjmuję hormony tarczycy - niedoczynność. Badanie usg powtarzam co pół roku, zmieniając sprzęt i lekarza. Każdy wynik wygląda podobnie: węzły niepowiększone, budowa gruczołowo-tłuszczowa bez zmian litych i torbieli, przewody mlekowe nieposzerzone. Ostatnio, wskazane zgrubienie zostało zdiagnozowane jako prawidłowa tkanka gruczołowa układająca się na żebrze. Wszystko wygląda prawidłowo, ale martwią mnie pozostałe objawy. Co Pan o tym sądzi? Czy powinnam wykonać dodatkowe badania, może biopsję zgrubienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość haemophilus Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Taka brodawka może być w Pani przypadku normą. Można jeszcze wykonać mammografię, jeśli w usg nie widać żadnych zmian biopsja nie będzie wykonana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anna Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Czy na badanie mammograficzne nie jestem za młoda (25 lat)? Jestem bardzo szczupła,moje piersi nie są duże a w ich budowie przeważa tkanka gruczołowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Jeśli rzeczywiście zgrubienie jest dobrze wyczuwalne cały czas, głównie w 10 dobie cyklu miesiączkowego i wyczuwa je też lekarz można ewentualnie wykonać biopsję takiej zmiany. O tym jednak musi zadecydować lekarz prowadzący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anna Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Zgrubienie wyczuwam cały czas, choć czasem wydaje się być nieco mniejsze po miesiączce. Z moim problemem byłam wcześniej u dwóch ginekologów. Obaj twierdzili, że nie ma podstaw do niepokoju i mam się zgłosić jeśli zauważę krwisty płyn wyciekający z brodawki. Czy w takim wypadku powinna szukać porady u onkologa? Kto kieruje na ewentualną biopsję, ginekolog czy onkolog? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dodano Opublikowano 9 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2017 Zobacz choroby piersi zdjęcia http://www.bolimnie.com/anatomia/piersi-choroba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi